Félmilliárd forintért újabb hét ingatlant adna el becsült érték alatt a Belváros

2023. december 7. – 11:24

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint félmilliárd forint értékben újabb hét ingatlant adna el az V. kerületi önkormányzat az értékbecslés szerinti ár alatt. Az erről szóló előterjesztést a csütörtök délelőtt az önkormányzat képviselő-testülete a kormánypárti képviselők szavazataival elfogadta.

A jelenlegi szabályozás szerint a belvárosi önkormányzat nem lakás célú ingatlanokat (tehát irodákat, üzlethelyiségeket, raktárakat) több mint egy év bérlői jogviszony után az értékbecsült ár 90 százalékáért eladhatja a bérlőnek. Korábban ez 70 százalék volt, amivel bérlők sokasága tudott jóval a piaci ár alatt ingatlant vásárolni.

A mostani körben két viszonylag nagy alapterületű ingatlan is van. Az egyik egy Sörház utca 4. alatti, 302 négyzetméteres pincehelyiség, amit 119,6 millió forintért, vagyis nagyjából 400 ezer forintos négyzetméteráron adnának el az azt bérlő, vendéglátással foglalkozó cégnek. A másik egy Kossuth Lajos tér 16-17. alatt található 618 négyzetméteres pinceterület, amit 283 millió forintért, vagyis 450 ezer forintos négyzetméteráron adnának el. A vevő ebben az esetben az Országgyűlés Hivatala.

Ezen kívül eladnak még:

  • egy 28 négyzetméteres helyiséget a Magyar utca 27-ben;
  • egy 16 négyzetméteres helyiséget a Régiposta utca 15-ben;
  • egy 31 négyzetméteres helyiséget a Kristóf tér 5. alatt;
  • egy 15 négyzetméteres helyiséget a Hercegprímás utca 15. alatt;
  • és egy 54 négyzetméteres helyiséget a Váci utca 51. alatt.

Az ellenzék nem szeretné eladni

Az V. kerületi képviselő-testületben kisebbségben lévő, Tiéd a Belváros-frakció nem szavazta meg az eladásról szóló előterjesztést. Az ellenzéki képviselők benyújtottak egy ingatlaneladási stopról szóló előterjesztést, ami azt próbálta volna elérni, a jövő évi önkormányzati választásokig már ne lehessen újabb ingatlanokat értékesíteni. A kormánypárti képviselők nem szavazták meg ezt az előterjesztést.

A Tiéd a Belváros-frakciót vezető Kovács Alex Gábor a Telexnek azt mondta: semmi nem indokolja az eladásokat, mert a kerület számláján most is 17 milliárd forint van. Szerinte a mostani körrel együtt csak ebben az önkormányzati ciklusban 16 milliárd forintot érő ingatlant adtak el, amivel jelentősen csökkent a kerület ingatlanvagyona.

Nem így gondolja az önkormányzat vezetése. Mikor legutóbb érdeklődtünk náluk, hogy miért adnak el annyi ingatlan, azt írták, hogy „ingatlaneladásokból tudunk megvalósítani játszótér felújításokat, óvodák és iskolák felújításait és beruházásait, társasházak felújítását, zöldítési programokat, köztisztasági eszköz és takarítógép beszerzéseket, közbiztonsági intézkedéseket (mint például a kerületet majdnem egészében lefedő térfigyelőkamera-rendszer kiépítése és üzemeltetése), a rendőrség és tűzoltóság munkájának támogatását, a Belváros-Lipótváros Egészségügyi Szolgálat beruházásait, eszközeinek fejlesztését. Valamint, a bevételt a kerület érdekében már megkezdett közterületi vagy közcélú fejlesztések és beruházások folytatására, illetve azok befejezésére használjuk fel. A bevételekből megvalósított fejlesztések így visszafordítódnak közterületek és ingatlanok értéknövelő fejlesztésébe, azok a kerület vagyonának gyarapodását is szolgálják.”

Páratlan ingatlanvagyon

A rendszerváltás után az V. kerület szinte páratlan ingatlanvagyont örökölt több száz különösen értékes üzlethelyiséggel, irodával, valamint a sokszor ezekhez tartozó raktárakkal és pincehelyiségekkel. Ezt az ingatlanvagyont az önkormányzat azóta rendszeresen ismétlődő hullámokban mára nagyrészt eladta.

A kerületben 2007-ben, Rogán Antal polgármestersége idején vezették be azt a szabályt, amely értelmében bérlők egy év jogviszony után a bérelt irodáikat, üzlethelyiségeiket és raktáraikat azok becsült értékének 70 százalékán eladhatják (ez tavaly óta 90 százalék). Ezzel a módszerrel rengeteg baráti cég úgy jutott nagyon olcsón ingatlanokhoz, hogy kibérelt egy helyiséget, egy évig nem csinált semmit, aztán megvette azt.

A leglátványosabb ilyen eset egy Gerlóczy utcai, a Városházára néző ingatlané. Itt egy 340 négyzetméteres telken egy 306 négyzetméteres ház áll, ami 2016-ig teljes egészében az önkormányzaté volt. Ekkor az ingatlan 8 százalékát csere útján megszerezte egy cég, a maradék 92 százalékot pedig összesen 55,6 millióért adta el az önkormányzat. Az alsó hangon is több százmillió forintot érő ingatlan így aprópénzért került a szerencsés befektetők kezébe. Erről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!