Hornung Ágnes ül be Turi-Kovács Béla helyére a parlamentbe

2023. december 5. – 17:25

Hornung Ágnes ül be Turi-Kovács Béla helyére a parlamentbe
Hornung Ágnes eddig Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkáraként dolgozott – Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Kiadta Hornung Ágnesnek, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkárának a novemberben elhunyt Turi-Kovács Béla országgyűlési képviselői mandátumát a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) – írja az MTI.

A 2022-es választáson a Fidesz-KDNP közös listájának 14. helyén mandátumot szerző Turi-Kovács Béla november 3-án meghalt. A listán megszerzett mandátum esetében megüresedéskor a jelölőszervezet dönt arról, hogy kinek szeretné kiadni a mandátumot. A Fidesz-KDNP a pártlista 74. helyén szereplő Hornung Ágnest jelentette be a megüresedett hely betöltésére. A bejelentés megfelelt az előírásoknak, így az NVB 12 igen szavazattal kiadta Hornung Ágnesnek az országgyűlési mandátumot.

Hornung Ágnes jogász, 1980-ban született, házas, két gyereke van. Első diplomáját a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog és Államtudományi Karán szerezte 2003-ban, előzőleg Erasmus-ösztöndíjjal jutott ki Spanyolországba. Angolból tárgyalóképes szintű, felsőfokú külügyi szakvizsgával bővített középfokú állami nyelvvizsgával rendelkezik, illetve felsőfokon beszél spanyolul és alapszinten franciául is. 2007 és 2010 közt pedig jogász-közgazdász végzettséget szerzett a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karának posztgraduális képzésén, emellett okleveles adótanácsadó szakképesítése is van.

Hornung 2013 és 2015 közt pénzügyi tanácsos, majd adóügyi attasé volt, illetve Gazdasági és Pénzügyi csoportvezetői pozíciót töltött be Magyarország Állandó Képviseletén az Európai Unió mellett. 2015 és 2018 közt a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára volt, 2019-től az MKB Bank Felügyelőbizottságának elnöke lett, 2022 májusában pedig Orbán Viktor javaslatára a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkárává nevezték ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!