Belügyminisztérium: A magyar diákok a nemzetközi átlagban vannak, a Covid is rontott a PISA-eredményeken

2023. december 5. – 14:46

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar diákok 2018-hoz képest az OECD átlagának megfelelő eredményt értek el, matematikából és természettudományokból annál magasabbat – reagált közleményében a Belügyminisztérium a 2022-es PISA-felmérés eredményeire, amelyeket az OECD kedden hozott nyilvánosságra. A BM szerint ezzel Magyarország egyértelműen javított pozícióján: 81 országból természettudományos területen a 27., matematikából a 28., szövegértésből a 32. helyen végzett.

Ahhoz képest, hogy az eddigi legrosszabb pontszámot érték el a magyar diákok matematikából a PISA-felmérésen, a Belügyminisztérium pozitívan értékelte az eredményeket. Azt hangsúlyozták, hogy a magyar diákok az OECD átlag felett teljesítettek. A Belügyminisztérium közleményében a rosszabb eredményeket a világjárvány okozta iskolai korlátozásokkal magyarázta: azt írták, hogy az összes mért országban érezhetően romlottak a szövegértési és matematikai eredmények.

A PISA-vizsgálat a 15 éves diákok szövegértését, matematikai és természettudományos képességeit méri fel a legfejlettebb ipari országokban. A PISA-tesztek nemzetközileg hasonlítják össze a diákok teljesítményét, ugyanis a felmérést a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szervezi, de az OECD-országok mellett partnerországok is részt vesznek benne.

  • Matematikából az OECD-átlag matematikából 472 pont volt, a magyar diákoknak 473 pontot sikerült gyűjteniük.
  • Természettudományból 485 pont a vizsgált országok átlaga, a magyar eredmény 486 pont lett.
  • Szövegértésből 476 pont az OECD-átlag, a magyar eredmény 473 pont volt.

2018-hoz képest a természettudományos területen öt ponttal javultak az eredmények, a szövegértés területén három ponttal, matematikából viszont nyolc ponttal csökkentek.

A Belügyminisztérium szerint ez az eredmény azonban nagyon is kedvező az OECD-eredmények drasztikus romlásához viszonyítva.

„Magyarország ezzel az eredménnyel természettudományos területen a 27., matematikából a 28., a szövegértés területén a 32. helyen végzett, ami a 2018-as eredményekhez képest egyértelmű javulás” – írták.

Matematikából a magyar eredmény egy ponttal meghaladja az OECD átlagot, statisztikailag megegyezik Spanyolország, Franciaország, Németország, Portugália és Olaszország eredményével, és 8 ponttal meghaladja az Amerikai Egyesült Államok pontszámát – emelte ki a minisztérium.

A szövegértés területén a magyar eredmény statisztikailag megegyezik Belgium, Portugália, Norvégia, Horvátország, Spanyolország és Franciaország eredményével, de 14 ponttal jobb Hollandiánál.

A természettudomány területén a magyar eredmény egy ponttal meghaladja az OECD átlagot, statisztikailag megegyezik Hollandia, Franciaország, Spanyolország és Portugália eredményével, ugyanakkor 9 ponttal jobb Olaszországnál.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!