10 ezer forint alatt nehéz lesz idén nagy karácsonyfát venni

2023. december 2. – 07:00

10 ezer forint alatt nehéz lesz idén nagy karácsonyfát venni
Egy férfi fenyőfát visz a vállán Nyíregyházán, a Búza téri piacon 2018. december 21-én – Fotó: Balázs Attila / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Az ország egyes termelői szerint nem nagyon lesz drágulás a karácsonyfa-piacon, mert a fogyasztók egyszerűen nem bírnák ki, míg mások 10-15 százalékos árnövekedéssel számolnak. Ahogy az előző években, úgy idén is olcsóbb nagykereskedőknél fát venni, de ezek sokszor gyengébb minőségűek mint a kistermelőktől beszerezhetőek. Szinte csak a lucfenyő jön szóba, ha körülbelül 2 méteres fát akarunk venni 10 ezer forint alatt.

Az RTL riportja szerint idén 6-8 ezer forint körül lesz a nordmann fenyő méterára. Ugyanilyen hosszút ezüstfenyőből 5 ezerért, lucból pedig 4-5 ezerért lehet megszerezni. Az RTL november 26-án készült videóriportjában arról beszélnek őstermelők, hogy szívük szerint emelnének 20 százalékot a tavalyi árakhoz képest, de nem tehetik meg, mert nem bírná el a piac. Ilyen szintű drágulást nem bírnának el a fogyasztók.

Egy győri kereskedő szerint ugyanakkor idén átlagosan 10-15 százalékkal fognak drágulni a karácsonyi fenyőfák. Vágott fenyők jellemzően december első hetében kerülnek majd ki a szokásos árusítóhelyekre, de a kereslet a karácsony előtti héten nő meg igazán. Az általunk megkérdezett győri kereskedő például nem pakol ki december 10. előtt, mert ilyen korán mindössze 1-2 fát tudna eladni naponta.

A győri kereskedő által előrejelzett 10-15 százalékos drágulás azt jelenti, hogy idén 4500 és 9500 forint között fog mozogni a lucfenyő ára, de az egyméterestől felfelé 25 centinként ez az ár egy ezressel növekszik. A méteres ezüstfenyő körülbelül 6 ezer forint lesz, a 2 méteresért viszont 15 ezret fognak elkérni a kereskedők.

10 ezer forint alatt kistermelőtől nordmannt nem nagyon lehet majd venni, ez az alsó határ, felső határ pedig gyakorlatilag nincs. Az átlagosnak ismert 2 méteres példány ebből a fajtából 25 ezer forintba is kerülhet majd.

Foki István szegedi fenyőtermelő arról beszélt a Szegedernek, hogy drágasága ellenére idén különösen népszerű fajta a nordmann. „Most a sláger a nordmannfenyő, az nem hullajtja a levelét” – mondta Foki.

Foki felhívta arra is a figyelmet, hogy Szegeden nincs sok helyi termelő. Akik vannak, azok december elején szoktak érkezni Zalából, hogy aztán a Mars téri piacon eladják a fáikat. Azonban nem csak a szegedi termelőknek jelentenek komoly konkurenciát az olyan nagykereskedők mint az Obi vagy az IKEA. Sokan tőlük szerzik be a külföldről, például Hollandiából importált olcsó fenyőt.

És valóban, a nagykereskedőknél jóval olcsóbban lehet fát venni. Ahogy arról a Portfolio is ír, az IKEA idei akciója keretében egységáron, 9990 forintért lehet fát venni, mérettől függetlenül. Az IKEA esetében egyébként ez körülbelül 10 százalékos áremelkedést jelent tavalyhoz képest, mert akkor még 8990 forintba került a svéd bútoráruháznál egy karácsonyfa.

Az Obi oldalán a 200-250 centiméter közötti, standard nordmann fenyő ára kicsit több mint 12 ezer forint – ez ugyanakkor jelentősen alacsonyabb, csaknem fele a győri termelő által említett 25 ezres árnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!