„Meg fogtok halni!” – mondta a tanúk szerint a sofőr a halálos baleset előtt

2023. december 1. – 14:23

„Meg fogtok halni!” – mondta a tanúk szerint a sofőr a halálos baleset előtt
A baleset helyszíne 2019. július 7-én Győrújfalun – Fotó: Police.hu
Laczó Balázs
Laczó Balázs
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Hét évet kapott halmazatban az a sofőr, aki 2019-ben ittasan fának sodródott négy utasával a Győr melletti Győrújfalun. A bíróság szerint előtte jól szórakozott azon, hogy utasait halálra rémíti sebességével és a kormány ráncigálásával. Még az emberölés lehetőségét is vizsgálták, de kiderült például, hogy próbált fékezni, csak már hiába.

Most hozott ítéletet első fokon a Győri Törvényszék egy 2019-ben történt tragikus baleset ügyében. A per többek között azért húzódott ilyen sokáig, mert a Győri Járásbíróságon tárgyalás közben jöttek rá, hogy az ittas sofőrt akár ölési szándék is vezethette, amikor fának hajtott.

Emiatt egy szinttel feljebb vándorolt az akta, és újrakezdték a pert. Az úton szlalomozó vezető pedig most nem jogerősen 7 évet kapott mellette ült kollégája haláláért, az okozott sérülésekért és a rettentő riadalomért is, amit keltett. A pernek nincs vége. Az ítélőtáblára megy tovább az ügy, aminek különlegességéhez tartozik az is, hogy az ítélet minősítése súlyosabb a vádénál.

Mi történt négy éve Győrújfalun?

A közepesen ittas B. Levente egy verőfényes nyári reggel, buli után összevissza rodeózott Győrújfalun. Három barátja hátul ült, egy pedig mellette. Többségük nem volt bekötve, a bíróság szerint a vádlott ennek tudatában száguldozott a lakott területen. A sebességet jól mutatja, hogy a Suzuki Swift 92-98 kilométer/órával kezdett lesodródni az útról.

B. Levente mulatságosnak gondolta, hogy a mögötte ülő hölgyek sikongatnak, amikor ő átkormányoz a másik sávba, és a középső járdaszigetet balról kerüli meg – foglalta össze pénteki ítélethirdetésében Bóka Tibor bíró a Győri Törvényszéken. Elöl ülő barátjával együtt nevettek a három utas riadalmán, és végül sajnos ez a mellette helyet foglalt férfi vesztette életét, miután a kocsi egy táblának, majd oldalával fának ütközött. A többiek megsérültek a sofőrrel együtt, egy utas maradandó fogyatékosságot szenvedett.

Ezért vett kanyart az eljárás

Az ügyészség eredetileg halált okozó ittas járművezetés miatt emelt vádat. El is kezdődött annak idején a tárgyalás, de menet közben a járásbírósági bírónak szemet szúrt, hogy a tanúvallomások szerint az autóban azt is hátra kiáltotta a nagy nevetés közben a sofőr, hogy „meg fogtok halni!”. Emiatt vélték úgy, hogy

akár emberölésnek is minősülhet a tett, a szándékos élet elleni cselekményeket pedig a törvényszéken kell elbírálni.

Ám azóta, hogy újraindult a per, jóformán fel sem merült az emberölés lehetősége. Az idézett mondat sem halálos fenyegetésként hangzott el akkor, és maga az ügyészség sem változtatott a vádon. Sőt, akkor sem módosult a vád álláspontja, amikor a bíró előrebocsátotta, hogy a tényállás akár halált okozó közúti veszélyeztetésnek is minősülhet, ami a vádban szereplő tettnél súlyosabb, mert annyit tesz, hogy a vétkes szándékosan okozott veszélyhelyzetet, még ha életet nem is akart kioltani.

B. Levente a Győri Törvényszéken 2023. december 1-én – Fotó: Laczó Balázs / Telex
B. Levente a Győri Törvényszéken 2023. december 1-én – Fotó: Laczó Balázs / Telex

A bíróság ki is mondta végül a halált okozó közúti veszélyeztetés és az ittas vezetés tényét, így halmazatban 7 év börtönre ítélte a most 35 éves B. Leventét. Úgy érvelt, hogy bár a főügyészség nem így minősíti a cselekményt, mégis, amit a történtekről rögzít, azzal valójában a veszélyeztetés fogalmát írja körbe. Így hát a vége az lett, hogy a védelem által forszírozott minősítésért 1-től 5 év járna, a vád szerinti cselekményért 2-től 8 év, a több emberen elkövetett emberölési kísérletért akár életfogytiglan, amit pedig megállapítottak, azért halmazatban 5-től 12 év dukál. Nagy volt hát a tét a vádlott számára.

Volt ketamin a vérében, de a gyógyszer okozhatta

A vád három nap gondolkodási időt kért, a vádlott és védője azért fellebbezett, hogy egészen másként minősítsék a tettet. Szerintük még csak az ittasság sem állapítható meg, több okból támadják az erre vonatkozó bizonyítékot.

A vádlott vérében egyébként nemcsak alkoholt, hanem ketamint és delta9-THC-t is találtak. Utóbbit megmagyarázza, hogy B. Levente saját bevallása szerint korábban is fogyasztott füves cigarettát, ami súlyosító körülmény lett az ügyben. A szintén kábító hatású ketaminról viszont kiderült, hogy a vádlott még a mentőautóban kapott ilyen tartalmú gyógyszert.

Veisz Gábor ügyvéd a Telexnek végül így nyilatkozott: „Talán furcsa, hogy ügyvédként ezt mondom, de a bíróság a saját logikája szerint még enyhe ítéletet is hozott, mert a hét év jelentősen a középmérték alatt maradt az öttől tizenkét év közötti kereten belül.” Hozzátette azonban, hogy a védelem természetesen a mögöttes logikával nem ért egyet, mert álláspontja szerint semmi nem utal arra – és a vádirat sem tartalmazza –, hogy közúti veszélyeztetésért kellene védencének felelni.

A sértettek és hozzátartozok közül volt, aki megbocsátott B. Leventének, és volt, aki nem, de bűnbánó magatartása és bocsánatkérése mindenképpen enyhítő körülménynek számított, akárcsak a baleset óta eltelt hosszú idő. Az egyik férfi utas – aki mögötte ült – el is kísérte ma a határozathirdetésre B. Leventét, aki korábban az utolsó szó jogán azt mondta:

„Szellemileg, lelkileg a padlóra kerültem.”

„Sajnos Istvántól már nem tudok bocsánatot kérni, de a hozzátartozóitól mindenképp szeretnék” – mondta akkor.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!