Felmérésben vizsgálták a szabadságjog érvényesülését az EU-ban, Magyarország az utolsó helyen végzett

2023. november 30. – 08:26

Másolás

Vágólapra másolva

A szabadságjog érvényesülését a 27 EU tagállamban vizsgáló friss felmérésben Magyarország került az utolsó helyre, írja a Népszava.

A felmérést az Európai Parlamentben (EP) szerdán tartott nemzetközi konferencián ismertették, a rendezvényen az EU-s intézmények mellett tudományos és egyetemi közösségek képviselői vettek részt.

A meghívottak megvitatták, hogyan lehetne alaposabban feltárni és nyomon követni például az akadémiai szabadságot fenyegető veszélyeket, illetve milyen politikai és jogi eszközökkel kellene feltartóztatni az erózióját – írja a lap.

Az eseményen Christian Ehler német kereszténydemokrata EP-képviselő jelezte, megdöbbentette a CEU száműzése Budapestről.

A hollandiai Twente Egyetem szakértői által bemutatott elemzés szerint a 27 uniós országból 11 dicsekedhet az akadémiai szabadság magas szintjével, 7-ben viszonylag megfelelő, 9-ben pedig az átlagnál rosszabb az érvényesülése. Ez utóbbiak között messze Magyarország bír a legrosszabb teljesítménnyel.

Az oktatási és kutatási szabadság viszonylag hosszú ideje tartó leépülését Magyarországon kívül még Ausztriában, Lengyelországban és Máltán mérték a kutatók.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!