Bennük bíznak legkevésbé a magyarok: politikusok, kormánytisztviselők, bankárok, újságírók

2023. november 30. – 11:58

Másolás

Vágólapra másolva

Minden szakma művelőjében kevésbé bíznak a magyarok a világátlagnál, és ez a szkeptikus hozzáállás a politikusokkal és a média képviselőivel szemben is megmutatkozik, írja a Hvg.hu.

Az Ipsos 31 országban vizsgálta meg, hogy mennyire bizalmatlanok az emberek, ezek közül Magyarország a harmadik legbizalmatlanabb ország.

A magyarok egyötöde „úgy általában” nem bízik az emberekben.

Leginkább világszerte az orvosokban, a tudósokban és a tanárokban bíznak az emberek, és ez így van nálunk is, bár pont az orvosokba vetett bizalom tekintetében tér el leginkább a hazai adat a globálistól: a világátlagnál 16 százalékkal kevesebben hisznek bennük.

A legkevesebb pontot világszerte a politikusok, a kormánytisztviselők és a hirdetési szakemberek kapták. Magyarországon így néz ki a sorrend, tehát bennük bíznak legkevésbé a magyarok:

  1. politikusok,
  2. kormánytisztviselők,
  3. bankárok,
  4. újságírók,
  5. papság,
  6. hirdetési szakemberek.

Magyarországon mindössze a válaszadók 22 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az írott sajtóban bízik meg leginkább. A 27 EU-s tagállam közül csak Magyarország és Lengyelország az, ahol nem a közszolgálati médiát tartják a legmegbízhatóbb hírforrásnak. A többség még az ismerősei posztjait és a blogokat is hitelesebbnek tartja a köztévénél és a közrádiónál.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!