Régi temető helyén lesz Szeged új parkja

2023. november 30. – 12:14

Régi temető helyén lesz Szeged új parkja
Az épülő park – Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Parkot épít a szegedi önkormányzat a József Attila sugárút és az Építő utca közötti terület egy részén, jelentették be szerdán a helyszínen. A lakótelepekkel körbeölelt füves tisztás ötöde, nagyjából 0,7 hektár lesz közpark, a többit továbbra is üresen hagyják, hogy ott hipermarket épülhessen. A bevásárlóközpont azonban egyelőre nem fog megépülni a plázatörvény miatt.

Hipermarket nem lesz, csak park

„Ez egy eléggé hányatott sorsú terület, a volt Gyevi temetőé, ami egy több évtizeddel ezelőtt bezárt egyházi temető” – vezetett fel Szeged városfejlesztési alpolgármestere az egykori sírok helyén állva. Nagy Sándor (Momentum) azt mondta, miután az egyház annak idején megvált a területtől, annak új tulajdonosai azt teljesen beépítették volna.

Ez azonban nem történt meg, a város akkor valószínűleg legrégebbi, 2005-ben felszámolt temetőjének óriási területe ma is füves tisztás. Később Interspar épült volna, ezt a tervet a plázatörvény húzta ketté.

Időközben a város is lépett: volt némi föld köztulajdonban is, mivel utcákat is kijelöltek a területen, ezekről azonban lemondtak, és telekcserével megszerezték a leendő park földjét. Emellett még 80 millió forinthoz is hozzájutottak, ezt toldják most meg egy kicsivel, és költenek összesen 107 milliót a parkra.

A park látványterve – Forrás: Szeged MJV Önkormányzata
A park látványterve – Forrás: Szeged MJV Önkormányzata

Sétányokat jelölnek ki padokkal és közvilágítással, fákat ültetnek, valamint némi növényzettel igyekeznek eltakarni a leendő park két oldalát határoló, kevéssé esztétikus garázssorokat.

Hajléktalanok laktak a kriptákban

Az írásos források szerint már 1745-ben használták az egykori temetőt, amely a kutatók becslése szerint legalább ötezer ember nyughelyéül szolgált. A temetkezések 1972-ig zajlottak itt, amikor a tulajdonos, a római katolikus egyház lezáratta a temetőt. Ekkor határozták el, hogy 1996 végéig még kegyeleti parkként működtetik, de tovább nem.

A volt temető egy 1960-as légi felvételen – Forrás: fentrol.hu
A volt temető egy 1960-as légi felvételen – Forrás: fentrol.hu

Idővel azonban a helyzet megváltozott. Az egykori temető állapota leromlott, vandálok rongálták meg a sírokat, és ahogy az egyház felhagyott a fenntartással, az 1990-es évek végére hajléktalanok költöztek be egyes kriptákba, néhányan pedig szemétlerakóként használták a területet. Gyakoriak voltak az éjszakai tüzek a sírok között, ami nagy felháborodást váltott ki a környékbeli lakosok körében.

A temető teljes felszámolása a 2000-es évek elején kezdődött meg. A hamvakat 2004 augusztusáig szállíthatták el a hozzátartozók más sírkertekbe az ekkorra már inkább egy sűrűbb erdő képét mutató Gyevi temetőből.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen is.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!