Leszavazta az önkormányzat, nem kérdezik meg a helyieket a Club Aliga területén zajló építkezésekről

2023. november 29. – 07:30

Másolás

Vágólapra másolva

Leszavazta az Aligai Fürdőegyesület (AFE) társadalmi konzultációs javaslatát hétfői ülésén a balatonvilágosi képviselő-testület – írja a Népszava. Az egyesület a helyieket és a nyaralótulajdonosokat kérdezte volna meg a Club Aliga területén zajló építkezésekről.

„Mivel a település sorsát döntően befolyásolja a Club Aliga át- és beépítése, kezdeményeztük közmeghallgatás összehívását és egy kérdőív kiküldését” – mondta a Népszavának Bukovszki András, az AFE elnökhelyettese. „Azt szerettük volna, hogy az így született közakarat alapján döntsön a képviselő-testület a beruházás támogatásáról vagy elutasításáról. Össze is állítottuk a kérdőívet, ám miután leszavazták a kezdeményezésünket,

most saját erőnkből kellene levezényelni az egész procedúrát, ami nem lesz könnyű, de nem adjuk fel, mert mindenképpen szembesíteni akarjuk a beruházó érdekeit kiszolgáló faluvezetést a helyiek véleményével”.

A Club Aliga területének tulajdonosa a Pro-Mot Kft. A cég tulajdonosa az elmúlt időszakban többször változott: a Mészáros–Tiborcz érdekeltségű Appeninn Nyrt.-től előbb Jellinek Dánielhez, majd tavaly március óta a NER-es Balázs Attila érdekeltségébe került. A cég a Balaton egyik legértékesebb ingatlanán komoly állami támogatással – a kormány 10 milliárd forintot ítélt meg a cégnek, ráadásul nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá minősítette a projektet, mentesítve ezzel a Balaton-törvény és a helyi szabályozás előírásai alól – 46 hektáron luxusüdülő-komplexumot akart kialakítani.

Az ügy évek óta húzódik, korábban a Telexen is részletesen foglalkoztunk azzal, hogy a Club Aliga miatt veszélybe került a parthoz való szabad hozzáférés Balatonvilágoson. A területet időközben felparcellázták, a korábban szabadon használható sétányt megszüntették, a tómederig nyúló telkeket jellemzően ingatlanfejlesztő-hasznosító cégek vásárolták meg. A civilek a bíróságon többször is sikerrel akadályozták meg a különféle engedélyek kiadását, ezért a kormány szeptemberben módosította a kiemelt kormányrendeletet: közcélú szállodaépítés helyett már komplex ingatlanfejlesztésre, azaz mindenféle ingatlanra vonatkozik.

„Ez azt jelenti, hogy az Aliga II-n nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásként épülhetnek magáningatlanok, méghozzá nem a helyi építési szabályozás, hanem a kormányrendeletben többszörösére megemelt beépítési mutatók alapján” – magyarázta a Népszavának Bukovszki András.

A kormányrendelet hatályon kívül helyezéséért az AFE az Alkotmánybírósághoz fordul.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!