Vitézy beleállt Lázárba, amiért egy túlzsúfolt szakaszról vittek vonatot Szegedre, a MÁV szerint nem volt ilyen

2023. november 28. – 13:00

Másolás

Vágólapra másolva

Kritikus posztot tett ki a Facebook-oldalára Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkár, azt kifogásolva, hogy szerinte a már eddig is zsúfolt lajosmizsei vonalról vittek el vonatot az újranyitott Szeged–Szabadka-vonalra.

Frissítés 1: A poszt és az ez alapján készült cikkünk megjelenése után a MÁV reagált Vitézy állítására. A vasúttársaság közlése szerint a Szeged–Szabadka-vonalra egyetlen járművet sem vezényeltek a lajosmizsei vonalról. Az ott kialakult átmeneti zsúfoltság oka az, hogy a közelmúltban több jármű is balesetet szenvedett, így a duplaszerelvény helyett kivételesen és ideiglenesen csak egy motorvonat jár. Frissítés 2: Erre egy későbbi posztban Vitézy újabb adatokkal reagált, miszerint a Szegedre került vonat a múlt héten több napon át a lajosmizsei vonalon közlekedett.

Eredeti posztjában Vitézy Dávid ezt írta: „Olyannyira nincs üzemképes dízel járműve a MÁV-nak, hogy az újranyitott Szeged–Szabadka-vonalra Budapest elővárosából vittek el egy motorvonatot – ezzel elviselhetetlenre növelve a zsúfoltságot az amúgy is rémes állapotokkal sújtott lajosmizsei elővárosi vonalon”. A volt közlekedési államtitkár a XVIII. kerület DK-s és Gyál fideszes polgármestere mellett a közlekedési kormányzatot is kritizálta.

Vitézy két, az elmúlt 24 órából származó, egymásnak ellentmondó Facebook-posztot hozott fel példaként, és azt írta:

ahol a legtöbb utas és a legnagyobb fejlődési potenciál van, Budapesten és térségében, itt állítanak le minden vasúti beruházást és csoportosítják át az erőforrásokat

Vitézy Lázár János a Szeged–Szabadka-vonal újranyitásáról szóló posztját, és Kürti Gábornak, a Magyar Kerékpárosklub elnökének elővárosi utazását állította szembe, azt írta róla, hogy ez a történet mindent elmond az országos közlekedéspolitika helyzetéről. Kürti Gábor, a Magyar Kerékpárosklub elnöke azt írta posztjában, hogy „óriási szerencse”, hogy nem vitte a bringáját, mert a lajosmizsei vonalon akkora a zsúfoltság, hogy alig tudott volna leszállni.

A nyolc év után újraindult Szeged–Szabadka-vasút első járata kedden hajnalban indult el, Lázár János építési és közlekedési miniszterrel és Pafféri Zoltán MÁV-vezérigazgatóval, erről szóló riportunkat itt olvashatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!