Százak álltak sorba Szegeden a krisnások sátránál ételért

2023. november 25. – 16:26

Százak álltak sorba Szegeden a krisnások sátránál ételért
A Karácsonyi szeretetlakomában szaloncukor is volt – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Szegedi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Szegeden tízéves szünet után kezdtek újra ennivalót osztani a rászorulóknak a Krisna-hívők.

Az Ételt az Életért Alapítvány szegedi szervezete szombaton délben a belvárosban Karácsonyi szeretetlakoma elnevezéssel élelmiszercsomagot és vegetáriánus székelykáposztát, mellé indiai eredetű édességet, halavát osztott ki mintegy kétszáz embernek. A csomagokban gyümölcs és zöldség, száraztészta, liszt, cukor volt, mellé szaloncukrot is kínáltak az aktivisták. A főtt ételt Budapestről hozták. A sorban állók meleg teát is ihattak, és amíg várakoztak, hallgathatták az élőben, indiai harmónium kíséretével énekelt Hare Krisna-mantrát. A szervezők egy mobil wc-t is hozattak az Anna kút mellett lévő térre, amely a város egyik leforgalmasabb közlekedési csomópontja.

Hatvany Viktória tájékoztatja a sorban állókat – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
Hatvany Viktória tájékoztatja a sorban állókat – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

Hatvany Viktória, az alapítvány szegedi képviselője a Telex kérdésére elmondta, hogy a rászorulók értesítése volt a legnehezebb feladat, erre többféle módszert is használtak. Ismerősök és a Facebook segítségével is terjesztették az élelmiszerosztás hírét. Megkeresték a városban a nehéz helyzetben lévőket segítő intézményeket és szervezeteket, de még ezt is kevésnek érezték, ezért Hatvany Viktória az utóbbi napok során esténként a városban járva hajléktalan embereknek szórólapokat osztogatott arról, hogy mikor jöhetnek ennivalóért.

Hatvany szerint az utóbbi két hónapban szervezték meg az adományok összegyűjtését, ebben a szegedi közösség, mintegy húsz önkéntes krisnás segített. A gyűjtéshez több vállalkozás és kisebb üzletek is csatlakoztak, utóbbiakban lehetett átadni a rászorulóknak ajándékba szánt élelmiszereket.

Tudtam, hogy nagyon sok kedves és jószándékú ember van, akik még nem tudnak rólunk, ezért lépni kell az emberek felé, és ők is fognak felénk lépni -véli Hatvany Viktória.

A szegedi támogatók között fitneszközpontok és jógastúdiók is vannak, a magánemberek körében pedig sok az egyetemista segítő. A következő ételosztást január második felére tervezik, mert akkorra a tapasztalatok szerint már alábbhagy a karácsony körül mindig megélénkülő jótékonykodási kedv. A krisnások távlati célja az, hogy Szegeden is rendszeresen osztanak majd ételt, de ehhez még több feltételnek is teljesülnie kell.

Harmónium-kísérettel szólt a Hare Krisna-mantra – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
Harmónium-kísérettel szólt a Hare Krisna-mantra – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

Az Ételt az Életért Alapítvány az idén is a budapesti Népligetben tartja a legnagyobb akcióját december 24. és 26. között. Emellett egyre több vidéki településen osztanak adományokat, a somogyvámosi központjuk közelében két kisebb településen, továbbá Debrecenben, Egerben, Mezőkövesden, hamarosan Békéscsabán és most már Szegeden is – válaszolta a Telex kérdésére Szanyi-Karl Attila, az alapítvány intézményvezetője. Országszerte naponta 3 ezer ember kap ételt a Krisna-hívőktől, a karácsonyig tartó időszakban pedig összesen 6000 adag meleg ebédet és tartós élelmiszercsomagot osztanak ki. Az elmúlt 25 év alatt kialakult egy olyan támogatói kör, amelynek révén fenn tudják tartani a folyamatos ételosztásokat. A szükséges összeg és ennivaló mintegy 40 százalékát azonban minden évben az aktivisták kitartó munkájával gyűjtik össze. Nem csak hajléktalanoknak adnak ennivalót, hanem sok családos és idős embernek is.

A szegedi ételosztást kétszáz főre hirdették meg a szervezők, de ennél többen álltak sorba, mert sokan a családtagjaikkal együtt várakoztak. Jórészt idősebb és középkorú emberek, mellettük néhány fiatal és kisgyermekes család is eljött az ennivalóért. Az étel kiosztása előtt a szervezők mindenkinek adtak egy karszalagot, amit az adomány átvétele után visszakértek, így minden szervezetten zajlott. Voltak, akik a magukkal hozott edényben több adagot is vittek az ételből, a szervezők nagy adagokban mérték ki a székelykáposztát. A szegedi Karácsonyi Szeretetlakomán összesen 200 tartósélelmiszer-csomagot, 200 kiló almát, 200 kiló krumplit osztottak ki, minden rászoruló nagy tele szatyrokkal távozott.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!