Nádasdy Ádám: Az Orbán-kormányzat hallatlan ravaszsággal rágja bele magát a magyarok lelkébe

2023. november 24. – 08:59

Másolás

Vágólapra másolva

„A gyerekeket a szülők tájékozatlanságától kellene megvédeni, mert aki nem készül fel ezekre a dolgokra – nemcsak a homoszexualitásra; a lisztérzékenységre, a laktózérzékenységre, az autizmusra –, az nagyon csúnya hibákat képes elkövetni”

– mondta Nádasdy Ádám nyelvész, író, műfordító a Magyar Hangnak adott interjújában, amelyben többek közt a gyermekvédelmi törvényről és a befóliázott könyvekről kérdezték. A nyelvész szerint a gyerekeket nem a fóliázott könyvekkel, sokkal inkább úgy lehet megvédeni, ha megmutatjuk nekik, hogy milyen kihívásokkal találkozhatnak az életük során. Úgy gondolja, nem is azok számára fontos a könyvekből és az irodalomból megszerezhető tudás, akik melegek, hanem akiknek a gyereke lesz meleg.

Szerinte fontos látni, hogy nem a melegség terjed, hanem a róla való gondolkodás. „Mosolyogva figyelem, hogy az én szerény kis életproblémám olyan nagy jelentőséget nyert, hogy Magyarországon a kormányzat legmagasabb szinten foglalkozik vele.” Még ha az nem is rokonszenves számára, hogy a Nemzeti Múzeum igazgatóját kirúgták, bár „aki korpa közé keveredik, megeszik a disznók.”

A nyelvészt a kormány olyan nyelvi újításairól is kérdezték, mint a vármegye és ispán szavaink újjáélesztése, Nádasdy szerint pedig a nyelv és a hatalom viszonya mindig is szoros volt, hiszen a nyelv a befolyásolás eszköze, majd

Victor Klemperer A harmadik birodalom nyelve című kötetét idézi, amely nagyon szemléletesen és mulatságosan mutatja be, a nácik hogyan vitték tökélyre a nyelvi manipulációt.

A nyelvhasználat megváltoztatásával szerinte nem az a probléma, hogy egyeseknek nem tetszenek az új kifejezések, hanem ha ezeket népbutítás céljára használják, és elhitetik az emberekkel, hogy ezek a dolgok fontosak az ország számára.

„Az az érzésem, hogy az Orbán-kormányzat hallatlan ravaszsággal, kommunikatív ügyeskedéssel rágja bele magát a magyarok lelkébe.”

Nádasdynak nem az a legnagyobb baja a jelenlegi kormánnyal, hogy „lopnak”, sokkal inkább a népbutítás zavarja, amit a Fidesz-propaganda művel, itt a Brüsszellel kapcsolatos ellenségképzést említi.

Az oktatás helyzetével kapcsolatban Nádasdy Ádám azt mondta, nem helyesli, sőt súlyos bűnnek tartja, valahol mégis érti, hogy a párt meg akar szabadulni nagyszájú pedagógusoktól, akik a Fidesz ellen nyilvánulnak meg. „Az a baj ezzel az egésszel, hogy Orbán körei már nem tudják leállítani a folyamatot, és talán nem is akarják, mert így lehet fenntartani az állandó éberséget, és azt, hogy mindig történjen valami.

Ez engem a kommunizmus kezdeti korszakára emlékeztet, amikor az éberség volt a legfontosabb. Ezért találták ki akkoriban a koncepciós pereket. Állandóan résen kellett lenni”

– fogalmazott az író.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!