A drága élet és a silány egészségügy aggasztja a legtöbb magyart

Legfontosabb

2023. november 23. – 10:02

A drága élet és a silány egészségügy aggasztja a legtöbb magyart
Betegek várakoznak a traumatológiai osztályon a budapesti Szent János Kórházban – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A megélhetés magas költségei és az egészségügyi ellátás alacsony színvonala a magyarok két legfőbb problémája – többek között ez derül ki a Policy Solutions Politikai Elemző Intézet Mit kíván a magyar nemzet?Problémák és remények Magyarországon 2023-ban címmel csütörtökön publikált kutatásából. A megélhetéshez és az egészségügyhöz képest viszont az oktatás helyzete, az orosz befolyás és az LMBTQ-propaganda lényegesen kevesebb embert érdekel. A csütörtökön megjelent kutatás pártpreferencia alapján is vizsgálja a magyarok félelmeit és vágyait.

Az elemzés alapját egy 2023. szeptember 8–18. között végzett közvélemény-kutatás adta, aminek elvégzésében a Závecz Research segített a Policy Solutionsnek. Személyes megkérdezéssel készítettek felmérést 1000 fős mintán, ami reprezentálja a magyar felnőtt lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és településtípus alapján.

A kutatás célja idén is az volt, hogy megvizsgálja, milyen problémák és remények határozzák meg a magyarok gondolkodását, ha a személyes jövőjükről, Magyarország hosszú távú kilátásairól és a világ előtt álló legfontosabb kihívásokról van szó. Az elemzés arra is rámutat, hogy a politikusokkal, önkormányzatokkal szemben milyen alapvető elvárásai vannak a magyaroknak.

Megélhetés vs. LMBTQ-propaganda

Az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest az élen nincs változás: a legtöbben idén is a megélhetés magas költségeit nevezték meg problémaként. Utóbbit 2022-ben és 2023-ban is a válaszadók 43 százaléka sorolta a három legfontosabb probléma közé.

Második helyen az egészségügyi ellátás alacsony színvonala áll, ezt a kutatási alanyok 31 százaléka nevezte meg kimagasló problémaként. Az alacsony fizetések a válaszadók 30 százalékát aggasztják.

Érdekes viszont, hogy egyes, a közéletben gyakran tematizált kérdések mennyire hidegen hagyják az ország lakóit. A kutatás alapján a magyarok tizede (12 százaléka) tartja csak kiemelt problémának a közoktatás helyzetét, az orosz befolyást és az LMBTQ-propagandát pedig a népesség mindössze 8, illetve 7 százaléka gondolja fontosnak.

A Fidesz szavazóit alig érdekli a korrupció

Pártpreferencia alapján is vizsgálta a kutatás az egyes válaszokat. Ebből megállapítható, hogy a megélhetési kérdés párthovatartozástól függetlenül érinti az emberek jelentős részét. Kormánypárti és ellenzéki szavazók is ezt tartják a legnagyobb problémának.

A korrupció viszont egyértelműen inkább az ellenzéki szavazókat érdekli. Az ebbe a csoportba tartozó válaszadók kimagaslóan nagy százalékban gondolják ezt égető problémának. A kormánypárti szavazók 16 százalékával szemben az ellenzékiek csaknem harmada, 33 százaléka tartja fontosnak a korrupciót.

A vizsgált kérdések közül az orosz befolyás érdekli a legkevesebb Fidesz-szavazót (5 százalékukat), az ellenzéki szavazók számára pedig a homoszexuális propaganda a legérdektelenebb téma (7 százalék).

Leszakadó rétegek, szegényedő kormánykritikusok

A kutatásban megkérdezettek a vagyoni helyzetükre vonatkozóan is válaszoltak állításokra. Az emberek nagyjából fele nem tapasztalt változást az anyagi helyzetében az elmúlt egy évben, 46 százalékuk viszont egyértelműen romlást érzékelt.

Mivel a kutatók médiafogyasztás szerinti bontásban is vizsgálták a magyarok gazdasági helyzetértékelését, az is kiderült, hogy a kormánykritikus médiát fogyasztók átlag feletti mértékben érzékeltek romlást a pénzügyi helyzetükben. 55 százalékuk mondta azt, hogy rosszabbul él anyagilag, mint egy évvel ezelőtt.

Mi hat a magyar gazdaságra?

A kutatás azt is vizsgálta, hogy a magyarok szerint milyen tényezők hatnak leginkább a magyar gazdasági folyamatokra. Az eredményekből kiderül, hogy a megkérdezett kormánypárti szavazók szerint az Európai Uniónak és az orosz–ukrán háborúnak ugyanakkora hatása van a magyar gazdaságra, mint a kormánynak.

Az ellenzéki szavazók szerint viszont egyértelműen a kormánynak van a legnagyobb hatása a magyar gazdaságra.

Mivel foglalkozzon a politikus?

A dobogó tetejét nézve hasonlóan válaszoltak a kormánypárti és ellenzéki kutatási alanyok arra a kérdésre, hogy mit szeretnének, mivel foglalkozzanak leginkább a politikusok.

A megkérdezettek abszolút többsége, 56 százaléka gondolja úgy, hogy a politikusoknak leginkább az árak emelkedésével és a bérek értékének csökkenésével kellene foglalkoznia.

Az erről szóló nyitott kérdésekre adott spontán válaszokból az derül ki, hogy a kormánypárti szavazók 65 százaléka szerint az Orbán-kormánynak kiemelt figyelmet kell fordítania az infláció csökkentésére és a megélhetési válságra.

Nyitott kérdésekre adott spontán válaszok alapján az ellenzéki szavazók is azt várják el a saját politikusaiktól, amit a kormánypártiak a kormánytól, vagyis hogy leginkább a megélhetési válsággal foglalkozzanak.

Zárt listáról választva is ugyanígy azt várja el az ellenzéki szavazók többsége (54 százaléka) az ellenzéki politikusoktól, hogy az inflációval és a megélhetési válság mérséklésével foglalkozzanak. 45 százalékuk várja el az ellenzéki politikusoktól, hogy dolgozzanak a magyar egészségügyi helyzet javításán, 36 százalékuk pedig annak örülne, ha kiemelten figyelnének a korrupciós ügyekre.

Az önkormányzatok feladata

A jövő évi önkormányzati választásokra tekintettel a Policy Solutions külön vizsgálta azt is, mit várnak az emberek az önkormányzatoktól.

Itt a magyarok abszolút többsége, 55 százaléka mondta azt, hogy fontosak az önkormányzatok által a településen élőknek nyújtott szociális támogatások, például a tűzifaprogramok vagy élelmiszercsomagok.

Az önkormányzatokról szóló kérdésekre adott válaszokban is megmutatkozik, hogy a magyarok mennyire problémásnak érzékelik az itthoni egészségügyi rendszert. A háziorvosi ellátórendszer javítását várja el az önkormányzatoktól a megkérdezettek 41 százaléka.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!