8,6 milliárd forintot fizetett Szeged Csányi Sándor földjeiért

2023. november 23. – 18:44

Másolás

Vágólapra másolva

Hússzor többet fizetett Szeged városa Csányi Sándor földjeiért, mint a helyi gazdáknak – állítja az Átlátszó.hu. A portál szerint a szegedi önkormányzat 22,8 millió eurót, csaknem 8,6 milliárd forintot fizetett több olyan ingatlanért, ami a Pick Szeged Szalámigyár Zrt. tulajdonában állt, azaz Csányi Sándor érdekeltségéhez tartozott. Ez az összeg a hússzorosa annak, amit a helyi gazdáknak ajánlottak, ez átlagosan 3,8-4 millió forint volt hektáronként. Az ő földjeiket azért vásárolták meg, mert Szeged mellé települ a kínai BYD elektromos járműgyártó, és kell a hely, hogy bővíteni tudják az ipari parkot.

A lap a 24.hu cikkére hivatkozva azt írja, hogy a gazdák keveslik a felajánlott vételárat a termőföldjeikért, mivel az összeg alig a harmada, negyede annak az árnak, amit Győrszentivánon kaptak a földtulajdonosok, miközben sokkal jobb minőségű földekről van szó. A portál közérdekű adatigénylést nyújtott be az önkormányzatnak, amiből kiderült, hogy a szegedi önkormányzat ősszel 97 hektár beruházási területet vásárolt saját használatú utakkal a Pick Szeged Zrt.-től.

A dokumentumban vételárként megadott 22 830 352 euró mintegy 8,6 milliárd forintnak felel meg. Ez hektáronként 88,7 millió forintot jelent, amit több mint hússzorosa annak a 3,8-4 millió forintnak, amit a gazdáknak ajánlottak.

Az Átlátszó nem tudta kideríteni, hogy más földjeiért pontosan mennyit fizetettek, mivel az adatigénylésükre nem kaptak érdemben választ. Arra azonban igen, hogyan állapította meg az önkormányzat az árakat. Az önkormányzat kiemelte, hogy

az iparterület ára nem összehasonlítható a mezőgazdasági terület értékével,

majd arról írtak, hogy a Pick-területek értéket az egyik legnagyobb, nemzetközi tapasztalattal is rendelkező magyarországi ingatlanos cég állapította meg. „E terület értékét növeli az elhelyezkedése (közvetlenül az autópálya-csomópont mellett terül el), valamint az, hogy megtörtént a művelésből való kivonása, a terület jelentős részén pedig már a lőszermentesítési és régészeti munkálatokat is elvégezték, így az azonnal hasznosítható iparterületként” – áll az önkormányzat válaszában.

Ezzel szemben a mezőgazdasági területek értéket a megyei kormányhivatal által kirendelt értékbecslő határozza meg. Erre az önkormányzatnak semmiféle ráhatása nincs. „Attól, hogy Szeged város önkormányzatának tulajdonába kerülnek a területek, még nem válnak ipari beruházásra alkalmas területté, hiszen ehhez még több milliárd forintot kell rákölteni. Így a mezőgazdasági terület értéke természetesen nem tartalmazza sem a művelésből való kivonás, sem a terület ipari célú hasznosításához szükséges, több milliárd forintba kerülő munkák – lőszermentesítés, régészeti feltárások több körben, elektromos távvezetékek kiváltása stb. – költségeit, amelyek nélkül nem hasznosítható ipari parkként a terület” – írták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!