Felfüggesztett börtönbüntetést kaptak azok a vadászok, akik kilőttek egy fokozottan veszélyeztetett, jeladós barátkeselyűt

2023. november 23. – 14:36

Másolás

Vágólapra másolva

A Kisvárdai Járásbíróság ítéletet hozott abban a perben, amiben két vadász vádoltak meg azzal, hogy 2021 tavaszán lelőttek egy fokozottan veszélyeztetett barátkeselyűt, majd amikor észlelték, hogy a madáron bolgár jeladó van, a tetemét megsemmisítették, a jeladót pedig eldobták a Tisza partján, írja a Szon.hu.

Elfogásukkor a rendőrség azt közölte, hogy a helyszíni nyomok arra utaltak, hogy a barátkeselyűt Szabolcsbáka külterületén található üzemi vadászterületen lőtték le egy vadászfegyverrel. Kiderült, hogy a bűncselekményt egy kisvárdai vendégvadász követte el a terület hivatásos gyürei vadászának tudtával és engedélyével.

A megtalált jeladó a Tisza partján. Forrás: Police.hu
A megtalált jeladó a Tisza partján. Forrás: Police.hu

A hivatásos vadászról ezentúl kiderült az is, hogy 2021 júliusa és novembere két másik társával együtt további állatok elpusztításáért felelős. Több ragadozómadarat ejtettek csapdába, amelyekből három esetében sikerült azt bizonyítani, hogy az állatokat csapdába ejtésüket követően elpusztították. A ragadozómadarak tetemeit vagy kazánban égették el, vagy egy forgalmas útszakaszra vitték, azt a látszatot keltve, hogy gépkocsik gázolták el őket. Minderre állításuk szerint azért volt szükség, mert a nagyobb testű ragadozómadarak gyérítették az ő fácán- és tőkés réce-állományukat, ami a szervezett vadászatokon a zsákmány volt.

A bíróság elsőrendű vádlottat, B. L. Gy. vendégvadászt természetkárosítás bűntette miatt két év próbaidőre felfüggesztett nyolc hónap, míg a másodrendű vádlott, H. Gy. hivatásos vadász bűnsegédként elkövetett természetkárosítás bűntette, valamint állatkínzás bűntette miatt halmazati büntetésül három év próbaidőre felfüggesztett egy év hat hónap, börtön fokozatú szabadságvesztés büntetésre ítélte, valamint a hivatásos vadászt öt évre eltiltotta a vadászati tevékenység gyakorlásától. Az ítélet a vendégvadász esetében nem jogerős.

A meglőtt barátkeselyű egyike az Európában őshonos négy keselyűfajnak, de már több országból (Magyarországról is) kipusztult az illegális mérgezés és lelövés, valamint a természetes élőhelyek és táplálékforrások csökkenése miatt. Bulgáriában 1985-ben nyilvánították hivatalosan is kipusztulttá, de egy új természetvédelmi projekt keretében idén tavasszal már három pár barátkeselyű is fészkelt az országban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!