Kisvárdai vendégvadász lőtte le a fokozottan veszélyeztetett jeladós barátkeselyűt

2022. december 5. – 10:37

Kisvárdai vendégvadász lőtte le a fokozottan veszélyeztetett jeladós barátkeselyűt
Helyszíni nyomok Szabolcsbáka külterületén – Fotó: Police.hu

Másolás

Vágólapra másolva

Megtalálta a rendőrség azt a vadászt, aki a 2021 tavaszán Bulgáriából Magyarországra repült, fokozottan veszélyeztetett jeladós barátkeselyűt lőtte le. A Police.hu híre szerint a nyomozást már lezárták, és a közvetlen elkövetőt, a kisvárdai vendégvadászt egyrendbeli természetkárosítással gyanúsították meg. Közben újabb ügyekre is fény derült, így a másik három elkövetőt elkövetőt többrendbeli természetkárosítással gyanúsították meg. Az ügyet továbbították az illetékes ügyészségre.

A barátkeselyű miatt még tavasszal a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a PannonEagle Life projekt munkatársait a bolgár Green Balkans szervezet riasztotta, hogy eltűnt a fokozottan védett madár. A meglőtt barátkeselyű egyike az Európában őshonos négy keselyűfajnak, de már több országból (Magyarországról is) kipusztultak az illegális mérgezés és lelövés, valamint a természetes élőhelyek és táplálékforrások csökkenése miatt. Bulgáriában 1985-ben nyilvánították hivatalosan is kipusztulttá, de egy új természetvédelmi projekt keretében idén tavasszal már három pár barátkeselyű is fészkelt az országban.

Keresés után ráakadtak az állat jeladójára egy folyóparton, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Ezután a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság feljelentést tett a Kisvárdai Rendőrkapitányságon, innen átkerült a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodához.

A helyszíni nyomok arra utaltak, hogy Szabolcsbáka külterületén található üzemi vadászterületen lőtték le egy vadászfegyverrel. Kiderült, hogy a bűncselekményt egy kisvárdai vendégvadász követte el a terület hivatásos gyürei vadászának tudtával és engedélyével, amikor az állat egy fán állt. A fokozottan védett madár ekkor megsérült, onnan pár méterre elpusztult. Ekkor látták meg rajta a jeladót, ezért leszedték azt a tetemről, és bedobták a madarat a folyóba.

Később kiderült, hogy a hivatásos vadász két másik társával együtt további állatok elpusztításáért felelős. Több ragadozómadarat ejtettek csapdába, amelyekből négy egerészölyv (Buteo buteo) esetében sikerült azt bizonyítani, hogy az állatokat csapdába ejtésüket követően elpusztították. A ragadozómadarak tetemeit vagy kazánban égették el, vagy egy forgalmas útszakaszra vitték, azt a látszatot keltve, hogy gépkocsik gázolták el őket.

A madár jeladója a folyóparton – Fotó: Police.hu
A madár jeladója a folyóparton – Fotó: Police.hu

A bűncselekményeket 2021 júniusa és novembere között követték el. A hivatásos vadász a területen dolgozó egyik alkalmazottal együtt a fővadász utasítására hajtotta végre ezeket azért, hogy csökkentsék a terület ragadozómadarainak számát. Erre az szerintük azért volt szükség, mert nagyobb testű ragadozómadarak gyérítették az ő fácán- és tőkés réce-állományukat, ami a szervezett vadászatokon a zsákmány volt.

A barátkeselyű ügyére reagálva Simeon Marin, a bolgár Green Balkans munkatársa az alábbiakat mondta az MME-nek: „Örülünk, hogy ez az egyébként sajnálatos esemény eljutott a vádemelésig. Ezeknek a madaraknak a visszatelepítése rendkívül erőforrásigényes: először a spanyol AMUS szervezet rehabilitációs központban kezelik a sérült keselyűket, majd Andalúzia regionális kormánya felajánlja ezeket a példányokat visszatelepítési célra. Ezt követően a VCF (Vulture Conservation Fund) szervezi meg a logisztikát, így szállítják a madarakat Bulgáriába, ahol további rehabilitációt követően engedik őket szabadon. A Milvus csoport Romániában etetőhelyek üzemeltetésével további segítséget nyújt ezeknek a példányoknak. Ez az eset jó példa arra, hogy a nemzetközi összefogás hogyan segítheti a ragadozómadarakra leselkedő veszélyek elleni fellépést”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!