Magyarországon lőhettek le egy különösen veszélyeztetett barátkeselyűt

2021. április 28. – 10:45

Másolás

Vágólapra másolva

Külföldi jeladós barátkeselyűt lőhettek le Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, írja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleménye és a parlagisas.hu.

Ahogy arról beszámolnak, az MME-t és a PannonEagle Life projekt munkatársait a bolgár Green Balkans szervezet riasztotta. A bolgár szervezet által nyomkövetővel jelölt barátkeselyű jeladója Magyarországról küldött gyanús GPS adatokat a szervezetnek.

Az MME az adatok alapján megtalálta a jeladót egy folyóparton, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Az adatok alapján kiderült, hogy a madarat a nyomkövető helyétől több kilométerre lőhették meg. A helyszínre érkező rendőrök DNS mintát vettek a madár jeladójáról, így, ahogy az MME közleménye írja,

„bízhatunk benne, hogy a rendőrségi nyomozás során sikerül mielőbb felelősségre vonni az elkövetőt!”

A meglőtt barátkeselyű egyike az Európában őshonos négy keselyűfajnak, de már több országból (Magyarországról is) kipusztultak az illegális mérgezés és lelövés, valamint a természetes élőhelyek és táplálékforrások csökkenése miatt. Bulgáriában 1985-ben nyilvánították hivatalosan is kipusztulttá, de egy új természetvédelmi projekt keretében idén tavasszal már három pár barátkeselyű is fészkelt az országban.

Ichera, a Magyarországon meglőtt keselyű Spanyolországban kelt ki 2019-ben természetes fészekből. A madarat még kikelésének évében elütötték, de madármentők megmentették és Bulgáriába szállították a projekt keretében. Idén márciusban engedték szabadon, áprilisban indult Szerbián és Románián át

Magyarországra, ahol három nappal megérkezése után el is tűnt.

Itthon 1932 óta egyetlen alkalommal, 2008-ban figyeltek meg barátkeselyűt. Mivel fokozottan védett faj, így lelövése orvvadászatnak és természetkárosításnak számít.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!