Medián: A magyarok többsége támogatná az eutanázia valamilyen formáját

2023. november 22. – 12:24

Másolás

Vágólapra másolva

A magyarok bő kétharmada helyeselné, ha Magyarországon élni lehetne a „kegyes halál” lehetőségével, és közel felük az aktív eutanáziát is támogatná – derül ki a Medián felméréséből, amit a Hvg.hu publikált.

Az eutanáziáról szóló vitát Karsai Dániel alkotmányjogász ügye melegítette fel Magyarországon. A 46 éves, gyógyíthatatlan beteg férfi a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán pert indított azért, hogy méltósággal fejezhesse be az életét, a magyar kormány ellenkérelemben arra kérte a bíróságot, hogy nyilvánítsa elfogadhatatlannak Karsai Dániel eutanáziára vonatkozó kérelmét.

A Medián arra is rákérdezett, hányan hallottak Karsai peréről, erre a megkérdezettek 46 százaléka válaszolt igennel, elsöprő többségük (82 százaléka) pedig egyetértett azzal, hogy „a gyógyíthatatlan betegek szabadon dönthessenek az életük befejezéséről”.

A Medián gyorsfelmérése egy tíz évvel ezelőtti kutatás kérdéseit is megismételte, ebből kiderült, hogy 2013 óta jelentősen nőtt az eutanázia támogatottsága Magyarországon.

2013-ban még csak a megkérdezettek 30 százaléka támogatta az aktív eutanáziát (amikor az orvos adja be a betegnek a halálos injekciót), 2023-ban már a 47 százaléka.

Csak a passzív eutanáziát (amikor az orvosok lekapcsolják a beteget az életfenntartó gépekről) tíz éve 22, idén 19 százalék támogatta. Az eutanázia teljes elutasítása jelentősen csökkent: 38 százalékról 21-re.

Az eutanázia valamely formáját leginkább a nem vallásosok támogatják (67 százalékuk támogatta az aktívat is, 17 csak a passzívat). A magukat vallásosnak mondó válaszadóknak viszont csak a 18 százaléka válaszolta, hogy az aktív eutanáziát is támogatná, és a passzív eutanáziát is csak 15 százalékuk fogadja el.

A Medián felméréséből kiderül, hogy a kormánypárti választók sem utasítják el a „kegyes halál” lehetőségét.

A kormánypárti válaszadók 38 százaléka támogatná az aktív eutanáziát, 16 százalékuk csak a passzívat és 30 százalékuk utasítja el teljesen az eutanázia bármely formáját.

Az ellenzéki szavazók körében ez az arány 59, 19 és 12.

A Hvg azt írja, Karsai fellépése is hozzájárulhatott ahhoz, hogy jelentősen növekedett az eutanázia általános támogatottsága. A támogatottságra vonatkozó kérdés a felmérésben előbb hangzott el, mint az érintett személyre vonatkozó. Azok, akikről később kiderült, hogy tudtak Karsai Dániel keresetéről, már azelőtt, hogy a kérdezőbiztosok szóba hozták volna azt, nagyobb (77 százalékos) arányban támogatták az eutanáziát, mint azok, akik nem hallottak róla (66 százalék).

A felmérést november 17–18-án készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet 600 fős országos reprezentatív minta telefonos megkérdezésével.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!