Kilenc hónap alatt majdnem hétmillió forintot fizetett késések miatti kártérítésekre a MÁV

2023. november 22. – 16:02

Másolás

Vágólapra másolva

Szeptember végéig csaknem 7 millió forint átalány-kártérítést fizetett ki MÁV késések miatti kártérítésként, méghozzá az uniós szinten előírt minimumnál jóval nagyvonalúbb szabályzata alapján.

– írta szerdán az mfor.hu.

A lap által indított közérdekű adatigénylés alapján kiderült, hogy a MÁV-Start szeptember 30-ig összesen 6 815 480 forint kártérítést fizetett ki a sokszor extrém okokból kifolyólag elszenvedett késések után.

A MÁV-Start összesítése alapján a 30-119 perc késési intervallum esetében 2603 igényre 4 367 771 forintot fizettek ki átalány-kártérítésként, míg a legalább 120 perces késések miatt benyújtott 964 igényre 2 447 709 forintot. Ez azt jelenti, hogy „kisebb” késések esetén átlagosan 1678 forint, két óránál nagyobb késések esetén pedig átlagosan 2539 forint volt az egy igényre fizetett kártérítés.

A vasúttársaság kártérítési kötelességének alapja egy 2021-es uniós rendelet, azaz közvetlenül hatályosuló szabályozás, mely azt rögzíti, hogy

az utas számára a menetjegy árának legalább 25 százaléka jár 60-119 perc késés esetén, míg 120 percen túli késés esetén a kártérítés mértéke legalább 50 százalék kell, hogy legyen.

A rendelet értelmében a vasúttársaságok megállapíthatnak egy bizonyos értékhatárt, ami alatt nem fizetnek kártérítést, ez a határ azonban nem lehet több 4 eurónál. A késések azonban összeadódhatnak, és az ezekből összegyűlt összeg eléri az értékhatárt, akkor máris lehet igényelni a kártérítést. Fontos, hogy az átalány-kártérítés csak a feláras járatokra vonatkozik.

A MÁV az EU-s előírásnál nagyvonalúbb, ők ugyanis üzletszabályzatukban azt vállalják, hogy már 30 perces késés esetén is fizetnek, illetve a legalacsonyabb kifizetés értékhatárát is a 4 eurós határnál alacsonyabb összegben, 1000 forintban határozták meg.

Az Mfor megnézte néhány európai vasúttársaság gyakorlatát is, eszerint:

  • A walesi Transport for Wales Rail már 15 perces késés után visszafizeti a jegy árának 25, 30 percnyi késés után az 50, az egy órát meghaladó késés esetén pedig a teljes összegét.
  • A szlovák vasúttársaság, a ZSSK csak az InterCity járataira biztosítja az átalány-kártérítést, melynek mértéke megegyezik a rendeletben előírtakkal, 60-119 perc késés esetén egy, ennél nagyobb késés esetén pedig két euró értékben biztosít frissítőket az utasoknak.
  • Olaszországban is már 30 perces késés után is kártérítésre jogosult a vesztegelő utas. Ha a vonat késése 30 és 59 perc között volt, akkor a Trenitalia a jegyár 25 százalékának megfelelő kupont nyújt, mely 12 hónapon belül jegyvásárlásra használható fel. A 60 percnél hosszabb késések esetén az uniós minimális előírást alkalmazzák, a visszatérítés alsó összeghatára is 4 euró.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!