Egyre több a teljesen ellátatlan körzet a kevés védőnő miatt

2023. november 21. – 09:19

Másolás

Vágólapra másolva

„A csaknem ötezer védőnői körzetből nagyjából 650-ben helyettesként dolgozik a védőnő. Az üres állások mellett ugyanis a gyesen és tartósan távol lévők feladatait is a szomszédos körzetből érkező kollégák látják el” – mondta Szalainé P. Boglárka, védőnő, a Független Egészségügyi Szakszervezet védőnői alapszervezetének vezetője a Népszavának.

Szalainé szerint a sok helyettesítés nehéz helyzetet teremt, hisz egy-egy körzetben 200, de akár 350 gyermek és kismama is lehet, és az ő ápolásuk mellett kell a védőnőnek egy másik körzet gondozottainak ellátását is elvállalnia. Így azonban nem jut elegendő figyelem mindenkire. A felmérések alapján az mondható, hogy a hiányos rendszer miatt

az ellátottak 25-30 százalékának sérül az egyenlő ellátáshoz való joga.

A védőnők helyzetén tovább rontott az egészségügyi törvénymódosítás is, aminek értelmében júliustól az állam vette át az önkormányzatoktól a védőnői ellátást. (Az átalakításról ebben a cikkben írtunk részletesen.) Az akkor aláírt szerződésekben szerepelt az a kitétel, hogy szeptember 30-ig felülvizsgálják többek között a helyettesítésben töltött óraszámokat, béreket is. Sok helyen ez még jelenleg is zajlik, az általános tapasztalat szerint azonban az, hogy bérelemek ugyanazok, ellenben a helyettesítési rendszerrel. Szalainé szerint 20 óra helyett, ami korábban volt, csak 10 órát számolnak el. „Ennyi idő alatt kellene megoldani mindent. Mert ha baj van, elsőnek a védőnőt veszik elő, hogy megfelelően látta-e el például a gyermekvédelmi jelzőrendszeri feladatait. Különösen igaz ez olyan helyekre, mint például Tarnazsadány, ahol nincs gyerekorvos” – tette hozzá a védőnő, utalva itt arra a tragikus híre, miszerint nemrég éhen halhatott egy öt hónapos kislány a Heves megyei községben.

Mivel csökken az óraszám, csökken a bérezés is. Több megyében a havi bér 12,5 százalékát fizetik azért, hogy egy védőnő elvállaljon egy körzetet, emellett nem fizetnek benzinköltséget sem, pedig sok védőnőnek kell furikáznia a települések között. Szalainé szerint mindez ahhoz vezet, hogy visszaadják azokat a körzeteket, ahol helyettesítenek.

„Havi 50 ezerért senki nem veszi a nyakába 100-150 gyerek, kismama ellátását. Így egyre több lesz a teljességgel ellátatlan körzet”

– tette hozzá a szakértő.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!