Nagyot emelne a kiskorúaknak cigit eladók büntetésén Lázár

2023. november 21. – 21:39

Másolás

Vágólapra másolva

Lázár János szigorítaná a kiskorúaknak cigit eladó boltosok büntetését – derül ki a miniszter által benyújtott javaslatból. A napokban már volt arról szó, hogy szigorítás várható a trafikok működésében, mert még mindig nagy probléma, hogy sok dohányboltban kiskorúakat is kiszolgálnak.

A fiatalkorúaknak cigit eladó trafikokat eddig is pénzbüntetéssel büntették, ezenkívül az üzletnek be is kell zárnia egy időre. A javaslat szerint azonban ezek most nagyot nőnének: az első vétség esetén legalább egymillió forint a büntetés, utána minden újabb eset után legalább az előző 150 százaléka, de legfeljebb 10 millió forint. Emellett nem pályázhat új trafikengedélyért olyan, aki a megelőző tíz évben lebukott, hogy kiskorúaknak dohányterméket ad el.

A javaslat alapján a miniszter még több esetben jelölheti ki a személyt, aki megkapja a trafikjogot. Például ha nincs nyertese a pályázatnak, ha az adott településen senki nem árul dohányterméket, vagy ha egy olyan létesítményről van szó, ami körül van zárva, és egyszerre legalább 4000 munkavállaló elszállásolására alkalmas. Tehát ha egy építkezési beruházás mellett kiépítenek egy falut a munkásoknak, akkor a miniszter (jelenleg Lázár) kijelölheti, ki működtetheti ott a dohányboltot.

Lázár hétfőn megjegyezte, hogy a kormányon belül nem teljes az egyetértés a javaslatáról, és nem is a kormány nyújtotta be, hanem Lázár mint képviselő. „Nagyon kemény szigorítást tervezek, sokan támadják az elképzeléseimet” – mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!