Lázár János: Orbán Viktor nagyon élvezi és igényli a vitát

2023. november 20. – 14:38

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfői bizottsági meghallgatása után Lázár János építési és közlekedési miniszter újságírói kérdésekre válaszolva beszélt a pályafelújításokról, a fiatalkorúaknak dohányárut eladó trafikosok megbüntetéséről, arról, hogy Márki-Zay Péterrel nem fog együttműködni a kormány, és arról is, hogy Orbán Viktor mindig nyitott a vitára.

Orbán legerősebb kritikusa a jegybankelnök

Matolcsy György Magyar jövőkép és stratégia 2010–2030 című könyvében írt arról, hogy mindenkinek, így a miniszterelnöknek is szüksége van visszajelzésre, vitára, javaslatokra. A Telex kérdésére, hogy van-e elég belső kritikus hang Orbán Viktor körül, Lázár János azt válaszolta,

„a rendszer belső kritikájára a legjobb példa Matolcsy György, a miniszterelnök jobbkeze”.

Arra a kérdésre, hogy a jegybankelnök miért írta a könyvében, hogy ha kritikát fogalmaz meg, azt a miniszterelnök környezetében árulásként értékelik, a miniszter azt válaszolta, erről nem tud, őt soha nem érte retorzió azért, mert valamiről kifejtette a véleményét. „Azt szidják le, aki hagyja magát, én nem szoktam magam hagyni” – mondta.

„A miniszterelnök nagyon élvezi a vitát, mindenkivel. Mindig igényli a vitát, nagyon sok kérdésről szoktunk vitatkozni, és ezek mindig nagyon jó hangulatú viták, ezt Matolcsy elnök úr nagyon jól tudja”.

A minisztert a még mindig nem nyilvános szuverenitásvédelmi törvénycsomagról is kérdeztük. Bár részletekbe nem volt hajlandó belemenni, Lázár János azt mondta, „azt kell koncepcionálisan végiggondolni, hogy külföldi forrásoknak milyen szerepe lehet, vagy egyáltalán lehet-e szerepe a magyar politika működésében. 1989 óta közkonszenzus volt abban – az összes politikai párt részt vett ebben a 2022-es választásokig – hogy külföldről nem fogadnak el forrásokat. Nem kellett ahhoz törvényt hozni, hogy ez ne így legyen, 2022-ben ez megváltozott”. Arra a kérdésre, hogy a törvény a független sajtót érinteni fogja-e, nem válaszolt.

Márki-Zay Péter elárulta a hazáját

„A kormány mindenkivel együttműködik, aki betartja az országban általában jellemző játékszabályokat, például az alkotmányt, és tiszteletben tartja az ország működését. Nekünk azokkal a politikusokkal van problémánk, akik külföldről pénzt fogadnak el, és idegen érdekeket szolgálnak, azokkal nem tudunk együttműködni” – jelentette ki Lázár.

„Ha valaki külföldről pénzt fogad el, hogy a hazáját elárulja, azzal a kormány nem fog együttműködni”.

A miniszter szerint a hódmezővásárhelyi polgármester ezt tette, ezért semmilyen formában nem fognak vele együttműködni, akkor sem, ha megnyeri a jövő évi önkormányzati választást.

Lázár János a gazdasági bizottság meghallgatásán 2023. november 20-án az Országházban – Fotó: Huszti István / Telex
Lázár János a gazdasági bizottság meghallgatásán 2023. november 20-án az Országházban – Fotó: Huszti István / Telex

A Budapest–Belgrád-vasútvonal készül, a fővonalakat felújítják, a törvényszegő trafikosokat megbüntetik

A miniszter kijelentette, hogy jövőre elindul a vasútvonalak felújítása, első körben a fővonalakon, valamint egyszerűsíteni fogják a teljes jegystruktúrát, és egységesíteni fogják a menetrendet is.

A Budapest–Belgrád-vasútvonal kapcsán azt mondta, „nagyon jól áll az építkezés, 40 százalékos készültség van, határidőre el fog készülni”.

Arra a kérdésre, hogy visszavonnák-e a koncessziós jogot azoktól a trafikosoktól, akik 18 évnél fiatalabbakat szolgálnak ki dohánytermékkel, a miniszter azt válaszolta, nagyon szeretné, ha így lenne, de ebben a kérdésben nagy vita van a kormányon belül. „Nagyon kemény szigorítást tervezek, sokan támadják az elképzeléseimet”. Döntés egy héten belül születhet a kérdésben, valószínű, hogy nagy – milliós nagyságrendű – bírságra számíthatnak majd a trafikosok, és pár kihágás után megvonhatják majd tőlük a koncessziós jogot is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!