A kormány nem vezet nyilvántartást arról, hányan fizették vissza a csokot válás miatt

2023. november 21. – 19:34

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány nem vezet nyilvántartást arról, hogy a házasságuk felbontása miatt hányan voltak kénytelenek visszafizetni a korábban felvett csoktámogatást. Ez derült ki Vitályos Eszter államtitkár válaszából, amit Ungár Péter írásbeli kérdésére adott.

Az LMP társelnöke az otthonteremtési kedvezmények visszafizetéséről kérdezte Csák János kultúráért és innovációért felelős minisztert. Ungár azt akarta megtudni, hogy:

  • Hány érintettnek kellett az otthonteremtési kedvezményt, kamatokkal együtt visszafizetnie, mert értékesítették az ingatlant?
  • Hány büntetőkamattal történő visszafizetés van azért, mert a házasságukat felbontották, vagy nem teljesítették a gyermekvállalást?

A miniszter helyett államtitkára válaszolt a kérdésekre. Vitályos kiemelte, hogy a kormány 2015-től 2023 szeptember végéig 754 milliárd forintot fordított a családi otthonteremtési kedvezményre (csok), amiből 233 ezer család részesült. Babváró kölcsönre 2228 milliárd forintot fordított a kormány, ezt 229 ezer család vette igénybe. Ungár kérdéseire pedig így reagált:

„Továbbá tájékoztatom, hogy az Ön által kért bontásban nem állnak rendelkezésre adatok, és erre vonatkozó jogszabályi kötelezettség sincs.”

A 444 kiemeli, hogy a csokot felvevő pároknak vállalniuk kell, hogy tíz évig a támogatásból vásárolt ingatlanban laknak. Ha viszont válás esetén eladnák a házat, akkor vissza kell fizetniük a támogatást. Ha pedig a vállalt gyerekek születése előtt válnának el, a támogatást büntetőkamattal együtt kell visszafizetni. A babaváró hitelnél a válással azonnal megszűnik a hitelre nyújtott támogatás, és az állampapírok hozamához igazított kamat lép életbe, valamint az addig felvett kamattámogatást a váláskor egy összegben vissza kell fizetni.

Tavaly decemberben a Pénzügyminisztérium annyit elárult, hogy 2022 novemberéig összesen 5812 családnak kellett visszafizetnie a csokot. Ebből 4520 családnak a meg nem született gyerekek miatt kellett visszafizetnie a támogatást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!