Lázár szerint nem azért került Mészároshoz és Szíjj Lászlóhoz az autópályák üzemeltetési joga, amit Rogán eddig mondott

2023. november 20. – 18:50

Lázár szerint nem azért került Mészároshoz és Szíjj Lászlóhoz az autópályák üzemeltetési joga, amit Rogán eddig mondott
Lázár János építési és közlekedési miniszter a gazdasági bizottság meghallgatásán, 2023. november 20-án – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Meglepő magyarázatot adott Lázár János építési és közlekedési miniszter hétfői gazdasági bizottsági meghallgatásán arra a kérdésre, hogy miért került a Mészáros Lőrinchez és Szíjj Lászlóhoz köthető konzorciumhoz a magyar autópályák többsége – írja a 444.

A lap beszámolója szerint Lázár azzal magyarázta a döntést, amely egyúttal kilométerenként évi 95,2 millió forint rendelkezésre állási díjat biztosít a cégnek, hogy Nyugat-Európában bizonyos nagy vállalatok, köztük a Magyarországon is jelenlévő Strabag, működési költségeik egy részét állandó bevételekből finanszírozzák. Így nincsenek kitéve a piaci folyamatoknak, illetve annak, hogy ha nyernek egy pályázaton, akkor van munka és bevétel, ellenkező esetben viszont nincs. A jelenlegi megoldással lehet biztosítani a nemzeti tulajdonban lévő építőipari vállalatok versenyképességét, és a sikeres pályázati részvételükhöz szükséges kapacitások megtartását. A 444 felidézi, hogy

Rogán Antal korábban úgy nyilatkozott, hogy a Magyar Koncessziós Infrastruktúra-Fejlesztő Zrt. (MKIF) versenyben nyerte el 35 évre az autópálya-hálózat nagy részének üzemeltetési jogát, és a mérlegelés során nem volt szempont, hogy a cég Mészároshoz és Szíjjhoz köthető.

Az MKIF ebben az időszakban a G7.hu számítása szerint 700 milliárd forintot kereshet, és négy hónap alatt 6,5 milliárdos nyereséget könyvelhetett el. A cég idei költségvetésben megállapított rendelkezésre állási díja bruttó 182 milliárd, vagyis nettó 143 milliárd forint, ugyanakkor rá hárul a Győr-Budapest autópálya hat sávra bővítése. A munka 2026-ban kezdődik és 800 milliárd forintba kerülhet a miniszter szerint.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!