Különös szolgálati rendnek nevezik, valójában fenekestül forgathatja fel a magyar honvédséget egy jogszabály-módosítás

2023. november 20. – 14:34

Másolás

Vágólapra másolva

Alaposan átalakítaná több tízezer honvédségi dolgozó helyzetét egy új törvényjavaslat, amely korlátozó intézkedéseket emelne be a honvédek jogállásáról szóló törvénybe, szúrta ki a Hvg.hu. A napirenden lévő elképzelések egyaránt vonatkoznak az érintettek munkaidő-beosztására, arra, hogy mikor vehetnek ki szabadságot, illetve arra is, hogy miként alakul majd az állomány tagjainak jövedelme.

A javaslat szerint a különös szolgálati rend bevezetésével a honvédségi törvényben foglaltaktól eltérően akár a vezérkari főnök parancsára is megváltoztatható a honvédek szolgálatteljesítési ideje. Arról ugyanakkor nem írnak a javaslatban, hogy mi alapján, illetve mennyi időre léphetnek életbe ezek az eseti változások, ahogy arról sem, hogy mivel jár ez a gyakorlatban.

Ez a jogi megoldás hasonló gumiszabálynak tűnik, mint amilyen a másfél éve bevezetett háborús veszélyhelyzet, amely rendeleti kormányzást jelent a gyakorlatban, a törvényhozás megkerülése mellett. A Hvg.hu forrásai szerint a honvédség esetében azt jelentené a változás, hogy mindenki köteles lesz többet vállalni és többet tűrni az állomány tagjai közül. Mindezt a Magyar Honvédség veszélyhelyzeti működési rendjéről szóló június 20-i kormányrendelet készíthette elő, amelyben az Ukrajnában zajló háborúra hivatkozva bizonyos feltételek mellett lehetővé tették a katonák jogainak korlátozását.

A korábbi elképzelések a honvédek jogállásáról szóló törvény átfogó reformjáról szóltak, ám az év elején megkezdett egyeztetések ellenére a folyamat nyáron megakadt, azóta az érintetteknek semmilyen információjuk nincs a tervezett változásokról. Gulyás Gergely nem cáfolta azt a kérdésben megfogalmazott állítást, mely szerint a törvény átfogó reformját egyelőre elvetették. A jelek szerint lépésenként nyúlnak hozzá a jelenlegi jogszabályhoz, illetve rendeleti úton vezetnek be bizonyos változásokat.

A Hvg úgy tudja, hogy továbbra is tervben van a hivatásos és szerződéses státuszok megszüntetése a honvédségnél. Ezek helyett határozott, illetve határozatlan idejű szerződéses jogviszonyt vezetnének be. Továbbra is kérdés, hogy valóban megszűnik-e a konkrét kereseti szinteket tartalmazó bértábla, amely helyett sávos rendszert vezetnének be, és a parancsnokokra bíznák a tényleges összegek meghatározását.

Ezen kívül felmerült, hogy a jogviszonyt a teljesítményértékelés alapján is meg lehetne szüntetni. Minden beosztáshoz többféle rendfokozatot rendelnének, valamint a későbbiekben csak katonai titkosszolgálati dolgozók, a tűzszerészek és speciális feladatot ellátó honvédek kaphatnának bérpótlékot.

A koncepció része az is, hogy a szabadság helyett szolgálatmentes napokon pihenhetnének a honvédek, de kevésbé lenne beleszólásuk, hogy mikor tehetik meg ezt, továbbá aki képzési szerződést köt a Magyar Honvédséggel, de 6 évnél korábban távozik a seregből, annak vissza kellene fizetnie a teljes képzési díjat, amennyiben az elképzeléseket jogszabályba foglalják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!