Többmilliós bevételtől eshetnek el a budapesti kerületek a hatósági áras filmforgatások miatt

2023. november 20. – 09:32

Másolás

Vágólapra másolva

Budapest többi belső kerülete is jelentős összegeket bukhat amiatt, hogy a helyi közterület-használati díjak helyett csak a központilag, a filmtörvényben meghatározott, jóval kedvezőbb területhasználati díjat kell kifizetniük a Budapesten forgató produkcióknak – írja az Rtl.hu.

A filmtörvényben meghatározott díjszabás több kategóriát is megkülönböztet: a kevésbé frekventált, esetleg forgalom elől elzárt részeken négyzetméterenként akár napi 10-20 forintért is foglalható terület, a világörökségi helyszínek esetében 2190 forintot kell fizetni egy négyzetméter után naponta.

A Semmelweis című film forgatása Budapesten, a BÁV egykori székházában 2022. augusztus 31-én – Fotó: Balogh Zoltán / MTI
A Semmelweis című film forgatása Budapesten, a BÁV egykori székházában 2022. augusztus 31-én – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A helyi szabályzatok ennél sokkal magasabb díjakat tartalmaznak, az V. kerületben például a filmtörvény alá nem eső forgatások esetében 4675 vagy 5455 forint közterület-használati díjat kell fizetni naponta és négyzetméterenként attól függően, hogy a helyszín kiemelt zónában vagy normál közterületen helyezkedik el.

Az Rtl.hu-nak Kovács Alex Gábor ellenzéki frakcióvezető azt mondta, „az V. kerületnek 2022-ben 151 millió forint, míg 2023 novemberéig 98 millió forintnyi bevétele keletkezett a filmgyártók területfoglalásai miatt, azaz ebben az időszakban legalább 250 millió forint bevételkiesés érte az önkormányzatot”.

A többi érintett kerületben ennél jóval kevesebb bevétel keletkezik egy évben a filmforgatásokból:

  • Józsefvárosban nagyjából 15-25 millió forint;
  • Erzsébetvárosban nagyjából 30-40 millió forint;
  • Terézvárosban pedig 40-55 millió forint.

A különbség egyik oka, hogy a hatósági ár sokkal alacsonyabb azokon a helyszíneken, amelyek nem részei a világörökségnek. Ez viszont nem azt jelenti, hogy ezek a kerületek kevésbé lennének kelendőek:

Józsefvárosban az elmúlt években nagyjából 60 (akár többnapos) filmforgatási engedélyt adtak ki.

„Nagyon sajnáljuk, hogy a hatályos törvény ennyire olcsón kiárusítja a közterületeket, valamint esélyt sem ad, hogy a kerületek maguk szabják meg a díjakat. Józsefváros több része valóban nem turisztikailag kiemelt terület, de sűrűn lakott, a közterületeink közvetlen életterei az itt élőknek” – közölte a VIII. kerületi sajtóosztály az Rtl.hu-val.

A kerületek igyekeznek kompenzálni, az VI., a VII. és a VIII. kerületben is olyan szabályozást vezettek be, amelynek értelmében az érintett társasházak között – amennyiben igénylést nyújtanak be rá – elosztják az adott filmforgatásból származó bevétel 20 százalékát. A legtöbb kerületben pedig azt is előírták, hogy a filmgyártónak helyre kell állítania az eredeti állapotot, ki kell takarítania a használt részt, biztosítania kell a helyiek parkolását, valamint hogy időben tájékoztatnia kell a lakókat a változásokról.

A filmgyártóknak az erre a célra létrehozott állami vállalaton a Location Office Kft.-n keresztül kell lebonyolítaniuk az engedélykérelmeket. A szabályozás meglehetősen laza:

  • A produkcióknak elég a forgatás előtt néhány nappal engedélyt kérniük közterület-használatra;
  • amit az állami cég egy napon belül (sürgősségi igény esetén azonnal) továbbítja az illetékes kerületnek és más szerveknek;
  • az önkormányzatnak és az illetékes szerveknek pedig egy napon belül (sürgősség esetén azonnal) egyeztetniük kell a részletekről (a kerületek szerint csak nagyon ritkán lehet megtagadni az engedély kiadását).
  • Az eljárás díja 12 ezer forint, sürgősség esetén 55 ezer forint – ennyit kell kifizetni a közterület-használati díjon felül.

Évek óta egyre több külföldi produkció forgatása zajlik Magyarországon, mára az Egyesült Királyság után Budapest Európa második legnagyobb termelési központja. Ezzel jár az is, hogy a budapesti közterületeken egyre gyakrabban lehet filmforgatásokba botlani, nyáron többek között itt forgatott Johnny Depp és Angelina Jolie is. A siker hátteréről Káel Csaba filmügyi kormánybiztos a Varietynek azt mondta, Budapest sokoldalú város, kiváló forgatási helyszínekkel, de nemcsak a fővárosban, az egész országban változatos helyszínek – például felújított várak és erődök – állnak a filmkészítők rendelkezésére, ráadásul „a helyi vezetőkkel is jók a kapcsolatok, nagyon nyitottak arra, hogy teret adjanak a produkcióknak”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!