Az RMDSZ elnöke Orbán kopernikuszi fordulatáról beszélt

2023. november 18. – 10:36

Másolás

Vágólapra másolva

A határon túli magyar politikai közösségek nevében Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke köszöntötte a kongresszus résztvevőit. Megemlékezett Pásztor Istvánról, a Vajdasági Magyar Szövetség október végén elhunyt elnökéről. A vajdasági politikus Kelemen szerint „olyan volt, mint a bátyánk”, Sütő András szavaival élve pedig „a kárpát-medencei magyarok égtartó emberének” nevezte.

„Nekünk kisebbségben élő magyaroknak megszokott helyzet a magyarázkodás” – folytatta Kelemen, és azt mondta: Bukarestben, Pozsonyban, Belgrádban, sőt, még Brüsszelben is magyarázkodniuk kell a határon túli magyaroknak, ami sokszor idegörlő. Egyetlen helyen nincs szükség szerinte magyarázkodásra: „itt, ebben a közösségben”.

Arról is beszélt Kelemen, hogy Orbán kopernikuszi fordulatot hozott a politikában: száz év után nem Magyarország van egyik oldalon és a határon túli magyarok a másik oldalon. Ma minden magyart megillet a magyar állampolgárság és a közös felelősség. A RMDSZ elnöke szerint ma bátran és emelt fővel mondhatjuk, hogy erősebbek vagyunk, mint bármikor az elmúlt száz esztendőben, és abban bízik, hogy a 21. század jobb lesz, mint a 20. század.

2024-ben több választás is lesz Romániában és Magyarországon is. Egyetlen cél lehet ezeken a választásokon Kelemen szerint: „győznünk kell”. Azt is mondta, hogy a 2024-es választások a nagy átalakulások évtizedéről szólnak, és ennek az átrendeződésnek a magyarok nem lehetnek vesztesei. A 2024-es választások tétje, fogalmazott Kelemen, hogy „a házat megőrizzük, de a rosszul teljesítő személyzetet lecseréljük”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!