Kövér László: Az EU-n kívül is van élet, de az rosszabb, mint az unión belüli

2023. november 17. – 15:44

Kövér László: Az EU-n kívül is van élet, de az rosszabb, mint az unión belüli
Orbán Viktor és Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Délkelet-európai Országok Parlamenti Elnökeinek 11. konferenciáján Budapesten, az Országházban 2023. november 17-én – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Az EU döntéshozóinak nagyobb empátiával kellene közelednie a Nyugat-Balkánhoz, mondta a Délkelet-európai Országok Parlamenti Elnökeinek 11. Konferenciáján Kövér László az Országházban pénteken.

Az Országgyűlés elnöke az MTI beszámolója szerint arról beszélt, hogy a régi, évszázadokkal ezelőtti Magyarországon a bezárkózásra hajlamos magyar nemességnek volt egy mondása: Magyarországon kívül nincs élet, vagy ha van is, az nem olyan élet.

„Az EU-n kívül is van élet, de az is bizonyos, hogy az unión kívüli élet rosszabb, mint az unión belüli”

– jelentette ki. Kövér szerint ezzel próbálnak bennünket, bent lévőket is sakkban tartani azok, akik szerint az EU-nak alapvetően számukra kellene jó életet biztosítania.

„Nem szabad megelégednünk azzal, hogy azért vagyunk az EU-ban, mert azon kívül az élet rosszabb” – mondta, hozzátéve: arra kell törekednünk, hogy az EU-n belül nálunk az élet éppen olyan jó legyen, mint bárki másnak, aki korábban csatlakozott.

A II. világháború után Európa népei nem választhattak, a kontinens melyik feléhez szeretnének csatlakozni politikai értelemben: „a szerencsésebb, amerikaiak által megszállt vagy a kevésbé szerencsés, szovjetek által megszállt részhez”. Erről Kövér ugyanazok a hatalmak döntöttek, amelyek most az uniós belépésről is.

Miután az első döntésük nem sok jót hozott Európára, „kicsit szerényebben” kellene ezeket a döntéseket megfontolniuk a jövőben, mint a házelnök.

Kövér szerint nagyobb empátiával kellene azok felé közeledni, akik történelmi értelemben teljesen jogosan kérik, hogy ők is tagjai lehessenek egy szuverén, egyenrangú tagállamok alkotta Európának. „Magyarország egy ilyen Európa tagjaiként szeretné önöket látni” – szólt a nyugat-balkáni országok parlamenti elnökeihez a házelnök.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!