Újranyit a Merlin Színház, és lesz megint bulivillamos – Budapest 150. születésnapját ünnepeljük

2023. november 17. – 07:29

Másolás

Vágólapra másolva

150 forintos napijeggyel, bulivillamossal, előadásokkal, koncertekkel és szabadtéri kiállításokkal ünneplik Budapest 150. születésnapját péntektől vasárnapig, írja az MTI. Pest, Buda és Óbuda egyesülésének 150. évfordulójának alkalmából újranyit a Merlin Színház, péntektől kivilágított sétány nyílik a Károly körút és a Városház utca között, valamint megnyílik a Városháza udvara is.

A programokhoz érdemes letölteni az ÉnBudapestem applikációt, amelyben minden információ megtalálható az ünnepi hétvégéről, és egyes programokra kizárólag az applikációban lehet regisztrálni. Na de lássuk, milyen is lesz ez a születésnapi hétvége:

  • a Fővárosi Önkormányzat ünnepi díszközgyűlést tart pénteken a Magyar Tudományos Akadémián. Az eseményen adják át a Budapestért díjakat, a Pro Urbe Budapest díjakat és a Budapest Díszpolgára elismeréseket.
  • A Városháza udvarába látogatók plakátokon láthatják először a The Budapester illusztrációit: 151 magyar illusztrátor alkotott meg egy-egy évet és jelentős eseményt 1873-tól napjainkig a főváros történetéből. A The Budapester alkotásai mellett Budapest Hősei is bemutatkoznak: a főváros cégeinek munkatársai saját maguk választották ki egy-egy elismert kollégájukat, akik plakátokon keresztül mesélnek munkájukról. Esténként pedig DJ-k szórakoztatják a látogatókat.
  • A pénteki programokat gálaest zárja a Vígszínházban, amire Karácsony Gergely meghívta Orbán Viktort is, de ő nem lesz ott.
  • Az emlékév alkalmából huszonhárom kortárs szerzővel készült Budapest Nagyregény fejezeteit a TÁP Színház közreműködésével egy felolvasáson mutatják be a közönségnek szombaton.
  • Az ünnepre tizenkét év után újra megnyitja a kapuit a Merlin Színház, ahol színházi előadás, slam poetry est, kiállítások, beszélgetések várják az érdeklődőket. A Merlin Színház ingyenes programjaira az ÉnBudapestem applikáción keresztül lehet regisztrálni, ahogy a bulivillamos járataira is, ami a 49-es vonalán közlekedik.
  • Különleges előadással készül a Budapesti Fesztiválzenekar és születésnapi program lesz a Budapesti Történeti Múzeumban is.
  • A Filmio oldalán vasárnapig három film: a Budapest retro első része, a Budapest, amiért szeretem c. alkotás, valamint az I love Budapest c. film is ingyenesen megnézhető. Emellett egy, az Animatique stúdió készített egy negyedórás rövid filmet az évfordulóra. A Budapest születése a főváros történelmét mutatja be, a film elkészítéséhez több száz régi fényképet is felhasználtak.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!