Nyíregyháza környékén akár 15 hónapot is várni kell a kardiológiai szakrendelésre

2023. november 16. – 21:21

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar egészségügyben sokszor hosszú hónapokig kell várni arra, hogy valaki bejusson a várólisták miatt a szakorvoshoz. Az RTL Házon kívül Nyíregyháza környékéről hozott erre egy példát. Ott kardiológusra akár 15 hónapot is várni kell, de a listán vannak olyanok, akik előbb kerülnek az intenzívre, a szakorvoshoz.

A Medicina 2000 Járóbeteg szakellátási szövetség idei felmérése szerint országszerte átlagosan csaknem 60 nap a várakozási idő kardiológiai szakrendelésre. Szerintük ezt részben az okozza, hogy sok orvos választotta munkahelyének a magánellátást.

A kótaji háziorvos, dr. Kiss Csaba a Házon kívülnek azt mondta, a megyében ritkán ilyen szerencsések a betegek. Itt kardiológiai szakrendelésre 15 hónapot is kell várni.

„Ez azt jelenti, hogy ha én ma valakit beutalok a kardiológiára, és kér magának időpontot, akkor körülbelül 2025 elejére kap időpontot” – érzékeltette a helyzetet a kótaji háziorvos.

Egyik betege, Belme László elmulasztotta áprilisi időpontját, így újat kért. Kapott is, 2024 augusztusára. Egy másik betege pedig előbb került be az intenzívre, mint a kardiológiára.

A MEDICINA 2000 Magyar Járóbeteg szakellátási szövetség idén is felmérte a tagjai között a betegfogadási listák hosszát. Eszerint kardiológiai szakrendelésre országosan átlagosan csaknem 60 napot kell várni. 2015-ben ez még 35-36 nap volt.

A szakellátási szövetség elnöke, Pasztélyi Zsolt szerint a várakozólisták azért ilyen hosszúak, mert a magyarok kétszer annyit járnak szakorvoshoz, mint Nyugat-Európában, és a hálapénz kivezetése miatt kevesebb is az orvos az állami rendszerben.

„Megszoktak a kardiológusok egy bizonyos jövedelmi viszonyt, amihez képest most teljesen fehéren kevesebbet keresnek. Emiatt keresik a lehetőséget a magánellátásban, nagyon várjuk őket vissza” – mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!