Nincs rájuk panasz, ezért kevesebb építményadót fizethetnek a Belvárosban a kaszinók

2023. november 16. – 07:46

Másolás

Vágólapra másolva

Új, maximum díjas építményadó kategóriát hozott létre a fideszes vezetésű belvárosi önkormányzat, de a kaszinókat kihagyták belőle – írja Népszava.

A lap azt írja, hogy az egyik fideszes képviselő a V. kerületben a köztisztaságra és a közbiztonságra hivatkozva javaslatában „finomhangolta” a jövő évi építményadóról szóló önkormányzati rendelettervezetet. Ennek értelmében csak az éjfél után nyitva tartó szórakozóhelyek fizetik majd a maximálisan kiszabható négyzetméterenkénti 2508 forintos adót.

Azonban az eddig a szórakozóhelyek közé sorolt kaszinókat kiemelték ebből a kategóriából, így nekik, azaz a szerencsejáték-szervezőknek a maximum kiszabható összeg helyett négyzetméterenként csak 2244 forintot kell fizetniük.

Ellenzéki politikusok javasolták, hogy a kaszinókat is vegyék be a legtöbbet fizetők kategóriájába. A fideszes polgármester, Szentgyörgyvölgyi Péter ezt nem támogatta, amit azzal indokolt, hogy a szórakozóhelyekre, éttermekre panaszkodnak a legtöbbet az emberek, kaszinóra még nem kaptak bejelentést. A polgármester emellett nem szeretne senkit „elriasztani” a kerületből, illetve fontosnak tartotta, hogy megtartsák a városban azokat a funkciókat, amikből bevétele származik az önkormányzatnak.

Az ügyben két kerületi kaszinó érintett: egy Széchenyi téri (Sofitel) és egy Vigadó utcai (Tropicana). A Népszava azt írja, hogy utóbbi alapterülete 570 négyzetméter, a másiké pedig 720 négyzetméter. A kettő után együtt jövőre 2,9 millió forint építményadót kell fizetni a módosító miatt, viszont ha a maximumot kellene fizetniük, akkor ez 3,23 millióra jönne ki. Így a kerületi kaszinótulajdonosoknak 340 ezer forintot spóroltak meg.

A fővárosi kaszinóbizniszt 2056-ig betonozta be a kormány, az öt budapesti kaszinó ugyanahhoz a cégcsoporthoz tartozik. Ezek a Sofitel, a Corvin, az Atlantis, a Tropicana és az Atrium, amelyeket mind a Garinvesthez tartozó LVC Diamond Kft. üzemeltet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!