Új felügyeleti szervet hoz létre a kormány a digitális szolgáltatásokhoz

2023. november 15. – 18:49

Másolás

Vágólapra másolva

Rogán Antal az országgyűlési bizottsági meghallgatásán már beszélt a Digitális Állampolgárság Programról, aminek a központi eleme egy olyan mobilapplikáció, ami gyakorlatilag személyi igazolványnak felel meg. Az azóta benyújtott, digitális államról és a digitális szolgáltatásokról szóló, 90 oldalas jogszabálytervezetből kiderül, hogy ezzel párhuzamosan egy új felügyeleti szervet is létrehoz a kormány.

Ez lesz a Digitális Szolgáltatások Felügyelete, ami a tervezet szerint a digitális állampolgársághoz, a digitális szolgáltatások igénybevételéhez való jog gyakorlati érvényesülését felügyeli, és a digitális szolgáltatások biztosítását ellenőrzi. A felügyelethez tartozik majd az együttműködési kötelezettségek betartása, és el is járhat azok megsértése esetén. A szerv „a jelenlegi elektronikus ügyintézési felügyeletnél erősebb szankcionálási jogkörrel lesz felruházva” – bár hogy ez a gyakorlatban mit fog jelenteni, azt még teljes homály takarja.

A digitális állampolgárság amúgy leszámolna a papíralapú ügyintézéssel, és sokat egyszerűsítene a mindennapos bürokrácián, erről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!