Három és fél óra alatt szabadították ki a mozdonyvezetőt, súlyos, életveszélyes állapotban van

2023. november 15. – 11:16

Három és fél óra alatt szabadították ki a mozdonyvezetőt, súlyos, életveszélyes állapotban van
A sápi baleset helyszíne – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett a vétlen vonat vezetője, amikor összeütközött egy tehervonat egy várakozó személyvonattal a Hajdú-Bihar vármegyei Sáp vasútállomásán szerda hajnalban. A vasúti pályában 10 milliós kár keletkezett – hangzott el a MÁV Zrt. helyszínen tartott sajtótájékoztatóján az MTI beszámolója szerint.

Pafféri Zoltán, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: a megrakott tehervonat az állj! vörös jelzőt túlhaladva belerohant a sápi állomáson álló személyvonatba.

Heten sérültek meg, közülük négy utas, egy jegyvizsgáló és a balesetet okozó mozdonyvezető könnyebben, őket a berettyóújfalui kórházba vitték. A katasztrófavédelem munkatársai 3 és fél órás munkával szabadították ki a vétlen személyvonat mozdonyvezetőjét a roncsok közül, ő életveszélyes, súlyos sérüléseket szenvedett, a mentők a debreceni kórházba vitték.

A MÁV az utasok és a munkavállalók felé biztosítással rendelkezik, gyorssegélyt folyósít számukra, amíg a vizsgálat tart.

Az érintett vasútvonalat idén adták át, így az elektronikus biztosítóberendezés működött. Hadnagy Attila, a MÁV Zrt. pályavasúti területi igazgatóságának vezetője a sajtótájékoztatón azt mondta, a helyreállításon körülbelül 30 szakember dolgozik. Először a személyvonat sérült szerelvényét szabadították ki, majd a tehervonat teherkocsijait húzták félre, hogy az összeütközött mozdonyokat szét tudják választani.

A vasúti pályában viszonylag kisebb, mintegy 10 millió forintos kár keletkezett. Körülbelül 200 méter hosszan a kapcsolószerek sérültek meg, ezeket később helyreállítják.

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Az M1 aktuális csatornának nyilatkozva Balogh Péter Tamás, a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense azt mondta, hogy a püspökladányi rendőrkapitányság vasúti veszélyeztetés bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított eljárást. Szakértők bevonásával vizsgálják a baleset körülményeit.

Lázár János építési és közlekedési miniszter a Facebook-oldalán az üggyel kapcsolatban azt írta, hogy „egy magánvasút tehervonata belerohant az ott közlekedő személyvonatunkba”. Lázár szerint „az első eredmények alapján az valószínűsíthető, hogy a szerencsétlenséget nem műszaki probléma okozta”.

Az MTI helyszíni tudósítója szerint a tehervonat az MMV Magyar Magánvasút Zrt.-é, ami pernyét szállított Romániába. Azt egyelőre nem lehet tudni, működött-e a 28 vagonból álló, 440 méter hosszú és 2150 tonnás tehervonat mozdonyán az úgynevezett éberségi berendezés, amely a mozdonyvezetők figyelmét és ébrenlétét ellenőrzi és a reagálás elmaradása esetén megállítja a vonatot. A cégnek elküldtük kérdéseinket a balesettel kapcsolatban. Amint válaszolnak, frissítjük a cikkünket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!