Elkészült a főváros második gyümölcsöskertje

2023. november 15. – 12:57

Másolás

Vágólapra másolva

A XIII. kerületi Kubala László parkban készült el a főváros második gyümölcsöskertje, derült ki a Főkert Facebook-posztjából. A parkba alma-, cseresznye-, dió-, kajszibarack- és szilvafákat ültettek, a gyümölcsöskert lehatárolására pedig ribizlicserjéket ültettek. Természetesen arra még éveket kell várni, hogy a parkba ültetett fák rendesen termést hozzanak.

Budapest első gyümölcsös kertjét egyébként tavaly tavasszal telepítették az óbudai Pünkösdfürdő parkba, ahová 24 fajtából összesen 75 fát ültettek el. A körte, szilva, meggy, többféle alma, naspolya, cseresznye, mandula és birs fák őshonos, rezisztens fajták, amiket nem permeteznek, csak tavasszal megmetszik őket.

A fák közé olyan magkeveréket szórtak ki, amik odacsábítják a rovarvilágot, mert a beporzás fontos ahhoz, hogy a fákon minél több termés legyen, ráadásul a herefélék megtartják a nedvességet is a fák környezetében. A locsolást azonban nem bízták csak a természetre, egy cseppcső van lefektetve a gyümölcsösbe, ami két oldalról táplálja a fák gyökérzetét.

A gyümölcsös növeli a biodiverzitást a területen, hiszen a rovarok mellett vonzza a madárvilágot is, de volt egy másik, nem is annyira titkolt célja, mondta a parkról készült riportunkban a Telexnek Zakar András, a Budapesti Közművek kertészeti divíziójának (Főkert) főigazgatója.

„Sajnos magas az infláció, és itt a környéken is élnek olyan sokgyerekes családok, amelyek nem engedhetik meg maguknak, hogy gyümölcsöt tegyenek a családi asztalra. Bár a gyümölcsöst nem szociális céllal ültettük, de az a gyerek vagy felnőtt, aki itt focizik, játszik, bringázik, nyugodtan téphet magának egy-egy almát vagy körtét. Azt nyilván nem szeretnénk, ha valakik leszüretelnék az egészet, ezért is írtuk ki, hogy szedj, ne szüretelj, de bízunk a környékbeliek bölcsességében, hogy ez nem is fog megtörténni.”

Ha gyümölcsös kert több nincs a fővárosban, de gyümölcsfák azért előfordulnak a budapesti parkokban. Először a Tabánba ültettek 2021 tavaszán öt gyümölcsfát, ott tavaly már termett az almafa, az idén pedig megjelent a birs termése is. Azután Gazdagréten, a Kaptató sétány kapott néhány cseresznyefát, az idén pedig még a Gellérthegyre szeretnének ültetni szintén őshonos, rezisztens gyümölcsfákat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!