Ott költi a legtöbbet az üldözött keresztények megsegítésére létrehozott kormányzati szerv, ahol nem is üldözik a keresztényeket

2023. november 14. – 10:58

Másolás

Vágólapra másolva

Összesen 8,3 milliárd forintnyi támogatást oszthatott szét 2022-ben az üldözött keresztények megsegítésére létrehozott kormányzati szerv, a Hungary Helps Ügynökség a 63 külföldi projektjére, ennek közel 40 százalékát, 3,25 milliárd forintot a horvátországi földrengésben megsérült petrinjai iskola újjáépítésére fordította, írja a 24.hu. A lap azt írja, hogy a 3,25 milliárdos tételhez tartozik a zazinai templomra adott összeg is, de annak újjáépítésétől végül visszalépett a Hungary Helps. A lap tételesen felsorolja, hogy a kormány milyen nagyvonalú ajánlatokat tett a 2020-as horvátországi földrengésben romba dőlt ingatlanok újjáépítésére, három kormányhatározatban döntöttek róla. A žažinai templom újjáépítésétől aztán a kormány pénzügyi okokra hivatkozva visszalépett.

Soltész Miklós egyházügyi államtitkár államtitkársága a lap kérdésére műemlékvédelmi okokkal indokolta a visszalépést. „A žažinai Szent Miklós és Vitus templom helyreállításának felmérése során olyan műemlékvédelmi problémák adódtak, amelyek következtében – egyeztetve a sziszeki egyházmegye püspökével – az új templom egy másik, szintén az egyházmegye területén lévő helyen épül meg, az eredetileg tervezettnél kisebb költségvetéssel” – közölték.

A 3,25 milliárdos összeg után a Hungary Helps második legnagyobb tétele Ukrajnába ment, nagyrészt Kárpátaljára koncentrálva, összesen 13 projekt révén 1,7 milliárd forintnyi értékben, különféle segélyszervezeteken keresztül, és volt egy százmillió forintos projektje az ukrajnai Herszon városában, ahova elektromos energiatermelő berendezéseket szállítottak. A harmadik legnagyobb adomány a libanoni örmény közösségnek és a nemzetközi örmény diaszpórának ment egy 1 milliárd 470 millió forintos projekt révén, írja a lap.

Arról, hogy valóban a kereszténység-e a legüldözöttebb vallás jelenleg a világon, fact-check cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!