2021 óta épül, de még mindig nem készült el Hévíz új központja

2023. november 14. – 08:09

Másolás

Vágólapra másolva

2021-ben kezdtél el építeni, de még mindig nem készült el a Hévíz központjába, az egykori buszpályaudvar helyére tervezett agóra. A tófürdő közelében lévő, szállodákkal, éttermekkel és üzletekkel körülvett rész már évek óta építési terület, ahol park helyett munkagépek fogadják a vendégeket – írta a Népszava.

A város fideszes polgármestere, Papp Gábor november 6-án jelentette be a Facebook-oldalán, hogy az önkormányzat szerződést bont a Kölcsey utca és a régi buszpályaudvar felújításán dolgozó kivitelezővel, mert a kivitelező nem tudta határidőre befejezni a beruházást. „Benyújtjuk a kárigényünket, több mint 150 millió forintos meghiúsulási kötbér megfizetését követeljük a vállalkozótól” – tette hozzá.

A polgármester a posztban ígéretet tett arra, hogy a tér néhány hónapon belül elkészül. „Hévíziként engem is rettenetesen bosszant és dühít az, ami a területen történt, és az, hogy nem készült el a beruházás. Polgármesterként azonban a kezem jogszabályokhoz van kötve. Nem hagyom, hogy a helyi lakosokat és a városunkba érkező vendégeket ilyen látvány fogadja, közvetlenül a tó környezetében. Előrehaladott tárgyalásokat folytatunk a kormánnyal annak érdekében, hogy a beruházás mielőbb lezáruljon” – írta.

Egy későbbi posztban arra is kitért, hogy a kivitelező szerződés felmondása nm jelenti a projekt bukását, a munkálatokat nem kell elölről kezdeni. „A kivitelezési tevékenység értékhatára miatt jogszabály kötelezi az önkormányzatot arra, hogy új közbeszerzési eljárást bonyolítson le” – írta a polgármester. A beszámolója szerint az összesen 1,188 milliárd forint értékű projektből 25 százalék építési beruházás megvalósult. Hozzátette, hogy pénzügyi kár sem az önkormányzatot, sem a lakókat nem érte.

A város a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében nyert el 1,188 milliárd forint uniós támogatást „turisztikailag frekventált térségek integrált termék- és szolgáltatásfejlesztésére”. A projekt szerint a régi buszpályaudvar helyén új árushelyek épülnek, a tófürdő felőli részen pedig egy rendezvények megtartására alkalmas szabad területet alakítanak ki, valamint sétánnyá alakítják át a Kölcsey utcát. A beruházás végső elszámolási ideje 2023. november 30., az átadást október közepére tervezték.

A közbeszerzési pályázaton a keszthelyi Fitotron-System Kft. nyert. Borsos Barna László és Borsos Pál Balázs cége az elmúlt években több hévízi pályázaton is szerepelt, például ők nyerték az új buszpályaudvart és kerékpárutakat magába foglaló 724 milliós tendert is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!