Mémhadsereg tüntetett az orosz nagykövetség előtt

2023. november 11. – 20:12

Mémhadsereg tüntetett az orosz nagykövetség előtt
Fotó: Halász Júlia / Telex.hu

Másolás

Vágólapra másolva

A NAFO, az orosz propaganda és dezinformáció ellen humorral, mémekkel és online akciókkal fellépő nemzetközi internetes közösség a világ 140 nagyvárosában szervezett egyszerre tüntetést az ukrajnai orosz agresszió ellen. A budapesti megmozduláson nagyjából 80-100 aktivista – a saját szlengjükben: fella – gyűlt össze ukrán zászlókkal és vicces transzparensekkel az orosz nagykövetségnél. A követséget hermetikusan lezárták, elkordonozták, a Bajza utcát is lezárták, így a demonstrálók csak az utca túloldaláról kiabálhatták a jelszavaikat.

A beszédek között több ukrán katona frontról küldött videóüzenetét is bejátszották kivetítőn, online bejelentkezett Sándor Fegyir, a nemrég kinevezett magyarországi ukrán nagykövet is, aki megköszönte a tüntetők támogatását. Volt egy bejátszás Orbán pekingi találkozójáról is Putyinnal, ezt hangos fújolás és „ruszkik haza” kórus fogadta.

A demonstráció főszervezője egy kutyamaszkban tartott beszédet (A NAFO kabalaállata a shiba inu kutya, ami sok transzparensen is visszaköszönt). Azt mondta, népirtók háborúja zajlik egy szuverén ország ellen, és a budapesti nagykövetség épületében „a mi szabadságunk és boldogságunk ellenségei” dolgoznak, akik, ha tehetnék, ugyanannak a rémuralomnak vetnének alá bennünket, amit egyszer már megtapasztalt az ország, és amit Ukrajna is nap mind nap megtapasztal most.

Felszólalt a tüntetésen Keresztény Zoltán aktivista is, aki mostanában olyan akciókkal került be a hírekbe, mint amikor lefóliázta a szovjet katonai emlékművet, vagy amikor „Putyin nevében” egy nagy velőscsontot vitt Orbán Viktornak ajándékba. Keresztény azt mondta, nem csak Ukrajna áll támadás alatt, Putyin az egész nyugati civilizációnak üzent hadat, és ebben a konfliktusban a magyar kormány az oroszok oldalán áll.

A tüntetők végül megköszönték az ukránoknak, hogy a magyar szabadságért is harcolnak. Egy csapat vagyunk, barátként kell megoldanunk a problémáinkat – üzenték a politikusoknak.

Fotó: Halász Júlia / Telex.hu Fotó: Halász Júlia / Telex.hu
Fotó: Halász Júlia / Telex.hu
Fotó: Halász Júlia / Telex.hu
Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!