Már a helyi KDNP-s képviselőt is zavarják az embercsempészek elhagyott autói

2023. november 10. – 17:40

Már a helyi KDNP-s képviselőt is zavarják az embercsempészek elhagyott autói
Embercsempészek által hátrahagyott furgon az 55-ös főút mentén – Fotó: Rostova Anna / Szegeder / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Hadházy Ákos posztolt közösségi oldalán arról szerdán, hogy a déli határ mentén szerinte szándékosan nem viszik el az embercsempészek hátrahagyott járműveit, vagy akár direkt teszik azokat a főutak mellé, hogy lássák a helyiek.

A független képviselő azt írta, ez a „propagandakormány újabb mocskos húzása”, és Rogán Antalék akarják emlékeztetni az arra járókat, hogy ezek az embercsempészek autói. Úgy véli, a „kicsit is józanul gondolkozókat” inkább arra emlékezteti mindez, hogy „Orbánék az elmúlt hónapokban bevallottan több mint 1600, eredetileg több évre ítélt embercsempészt engedtek ki a börtönökből”.

Megkérdeztük Hadházyt, mire alapozza azt, hogy szerinte szándékosan nem gyűjtik be az elhagyott járműveket. A képviselő azt válaszolta, saját, logikus következtetése alapján írta, amit írt, illetve a gyanút erősíti, hogy „a propagandasajtó már elkezdte mutogatni a járműveket”. Arra is kitért, hogy a KRESZ alapján a roncsokat a közút kezelőjének el kellene szállítania, illetve amennyiben bűncselekményhez használták azokat, akkor a rendőrségnek kellene lefoglalnia. „De nem teszik, nyilván nem véletlenül.”

Kormánypárti oldalról is érkezett megerősítés arra, hogy sok elhagyott járművet látni a környéken, és ez zavarja az ott élőket. Pénteken Mihálffy Béla, a Homokhátság kereszténydemokrata országgyűlési képviselője jelentetett meg egy nyílt levelet közösségi oldalán, melyet Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek címzett. A képviselő ebben többek között azt írja, a hátrahagyott járművek jelentős problémát okoznak.

„Ezek a roncsok sok esetben balesetveszélyesen az utak mentén, kereszteződésekben vagy az erdőkben, termőföldeken állnak elhagyatottan. Az autóroncsok sértik az emberek biztonságérzetét, és az élővilágra, a környezetre is veszélyt jelentenek” – írta Mihálffy. A KDNP-s képviselő arra kérte Gulyást, hogy a kormány támogassa erőfeszítéseiket, és

„tegyen javaslatot arra, hogy az illetékes állami szerv tisztítsa meg a déli határhoz közeli településeket a hátrahagyott gépjárművektől”.

A Szegeder egyik olvasója azt mondta: tapasztalatai alapján régebben inkább csak beljebb, az erdőkben voltak fellelhetőek a roncsok, de most már többet is látni az országút mentén, némelyiket közvetlenül az út szélén. Pénteken ezért megkerestük a fenntartó Magyar Közutat is, de cikkünk megírásáig nem reagáltak. Még szerdán kerestük az ügyben a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányságot is, ám eddig onnan sem érkezett érdemi válasz.

Arról a Telex is beszámolt szeptemberben, hogy a határtól beljebb, a Homokhátság kistelepülésein egyre nagyobb gondot jelentenek az embercsempészek által hátrahagyott autók. A roncsok többsége önkormányzati tulajdonú utak mentén áll, ezért elvileg a települések dolga lenne megkeresni a gazdájukat, majd elszállíttatni azokat, de ez rendkívül bonyolult és hosszadalmas folyamat.

„Mire ezt lelevelezi az ember, bejelenti a rendőrségen, megkeresi a tulajdonost, fölszólítja, hogy szállítsa el az autóját a közterületről, aztán az illető vagy elszállítja, vagy nem (általában nem), az elég sok idő, és addig nem történt semmi” – nyilatkozta a Telexnek Sánta Gizella, Ruzsa polgármestere. A település vezetője azt mondta: mire ez lezajlik, addigra már néhány ügyes kezű ember leszereli a kereket, kiveszi az akkumulátort, esetleg fel is borítotja a roncsot, és még egy csomó alkatrészt elvisz.

Az is előfordul, hogy trélerrel jönnek az értékesebb autókért, ami lopásnak számít. Persze ez ritka, a legtöbb autó kibelezve áll a megye útjai mentén.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen is.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!