A rendőrség már csütörtökön cáfolta, a polgármester csak péntek délután írta meg, hogy kacsa volt a budakeszi gyerekrablókról szóló hír

2023. november 10. – 11:57

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtök délelőtt vettük észre a felhívást Győri Ottilia, Budakeszi polgármesterének, hivatalos Facebook-oldalán, miszerint „kisgyermekeket próbáltak idegen férfiak magukkal vinni két budakeszi óvoda környékéről”, ezért az önkormányzat a rendőrséggel való egyeztetés után lemondta a Márton-napi rendezvényt. A hírt mi is megírtuk.

Bár hivatalosan akkor még – a polgármester közleményén túl – semmit nem lehetett tudni az incidensről, a budakeszi csoportokban gyorsan elterjedt, hogy az egyik helyi óvodában egy 50-60 éves, testes, szakállas férfi egy gyereket akart elvinni, majd ugyanez a férfi egy másik helyi óvodánál meg akarta fogni egy kisgyerek kezét, hogy elvigye, de ezt a szülők megakadályozták.

A rendőrség csütörtök délután válaszolt a kérdéseinkre, azt írták, egy esetről tudnak, hétfőn állítólag egy ismeretlen férfi keresett egy gyereket egy budakeszi óvodában, hogy edzésre akarja vinni, de miután megtudta, hogy a gyerek nem tartózkodik az intézményben, elment. A rendőrség azt írta, „az eddig beszerzett adatok alapján bűncselekmény gyanúja nem állapítható meg”. Pár órával később pedig közölték,

az egész hír kacsa, semmilyen gyerekrablási kísérlet nem történt Budakeszin.

Mint kiderült, egész egyszerűen arról volt szó, hogy a férfi először rossz csoportban kereste a gyereket, miután nem találta, továbbment, egészen egy másik csoportig, ahol megtalálta, és „a szülők előzetes hozzájárulásával mozgásfejlesztésre vitte”.

„A Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság ismételten és nyomatékkal figyelmeztet mindenkit a közösségi médiafelületek felelősségteljes használatára. Ellenőrizetlen, torz információk továbbítása félrevezető, egyetlen eredménye az alaptalan pánik okozása” – írták.

Ennek ellenére a polgármester oldalán még péntek délelőtt is ugyanolyan formában, változtatás nélkül szerepelt a szerdai bejegyzése, és új posztot sem szentelt a témának.

Győri Ottilia bejegyzése 2023. november 10-én délelőtt 11:30-kor
Győri Ottilia bejegyzése 2023. november 10-én délelőtt 11:30-kor

Bár a budakeszi önkormányzat a Telex kérdéseire egyelőre nem válaszolt, a 444 rákérdezett, hogy mikor tervez tájékoztatást adni a polgármester arról, hogy nem történt gyerekrablási kísérlet a városban. A lap azt a választ kapta, hogy „dolgozunk rajta”.

Végül péntek délután (cikkünk megjelenése után nagyjából egy órával) jelent meg az alábbi bejegyzés a polgármester oldalán (a címet ennek megfelelően módosítottuk):

Bár a bejegyzésben Győri azt írta, „az egyik ügyben ezt követően kiderült, hogy félreértés volt”, másik ügyről hivatalosan továbbra sem tudni, a rendőrség csütörtöki kérdéseinkre sem válaszolta azt, hogy bármilyen másik ügyben érkezett volna hozzájuk bejelentés. Így továbbra sem lehet tudni, hogy az mi lehetett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!