Majdnem négymillió forintos bírságot kapott a TV2, amiért Dzsudzsák Balázs étrendkiegészítőjét reklámozta

2023. november 9. – 16:47

Másolás

Vágólapra másolva

3,9 millió forintos bírságot kapott a TV2 a Médiatanácstól „burkolt kereskedelmi közlemény sugárzása miatt”. Az eljárás állampolgári bejelentés nyomán indult meg, és a Tények Plusz június 12-én, 18 óra 45 perckor sugárzott adás, majd a szegmens streamingelése miatt kapott büntetést a csatorna.

A szóban forgó műsorszegmens egyébként a „Magyar innovációval regenerálódik” címet viseli, és arról szól, hogy Dzsudzsák Balázs milyen italporral hozza rendbe magát a sérülései után.

„A műsorszegmensben egy étrendkiegészítőkből álló termékcsalád jótékony hatásairól, valamint egy magánrendelő szolgáltatásairól esett szó egy közismert sportoló történetén keresztül. A műsorszegmensben bemutatott termékek és orvosi kezelések ismertetése kereskedelmi célokat szolgált, azaz reklámokra jellemző módon a magánrendelő szolgáltatásainak igénybevételét és a termékcsaládba tartozó étrendkiegészítők megvásárlását szorgalmazta” – írja a Médiatanács.

A hatóság megállapította, hogy a médiaszolgáltató összesen három alkalommal sértette meg a burkolt kereskedelmi közlemény közzétételének tilalmára vonatkozó szabályt. A testület ezért összesen 3 900 000 forint bírságot szabott ki.

Korábbi cikkünkben részletesen elemeztük, vajon mennyire lehet csodaszer a Dzsudzsák Balázs által reklámozott por, ami Seven Sekina néven fut. Ez tulajdonképpen egy olyan gyöngypor, ami tengeri osztrigák által előállított gyöngyből készül, és állítólag rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz.

A szakirodalomban persze az ilyen típusú étrend-kiegészítőkről, és egyáltalán a kollagénporokról is alig van vizsgálat, így nem is lehetne úgy reklámozni a terméket, ahogy ezt teszik. Pláne nem úgy, hogy a TV2 külön reklámjelölés nélkül ad neki teret a Tények Pluszban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!