Dzsudzsák Balázs szuperporának különleges fehérjéjét még nem is tesztelték embereken

Legfontosabb

2023. június 14. – 18:59

Dzsudzsák Balázs szuperporának különleges fehérjéjét még nem is tesztelték embereken
Dzsudzsák Balázs örül a második góljának a franciaországi labdarúgó-Európa-bajnokság F csoportja harmadik fordulójában játszott Magyarország–Portugália-mérkőzésen, a lyoni stadionban – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap óta készítették fel a nagyérdeműt a kormányközeli lapok arra, hogy Dzsudzsák Balázs nagy bejelentésre készül hétfő este, a TV2-nek adott interjújában. Aztán kiderült, hogy a bejelentés tulajdonképpen az, hogy a focista reklámarca lett egy étrend-kiegészítőnek, ami gyöngyport, illetve néhány hozzáadott vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, és Dzsudzsák szerint rengeteget segített neki, hogy legutóbbi sérüléséből felépüljön. Megnéztük, mennyi igaz a Seven Sekina néven futó táplálékkiegészítő által felsorolt hatásokból a tudomány szerint.

A Seven Sekina egy gyöngypor, amely a forgalmazó állítása szerint a Pteriidae családba tartozó tengeri osztrigák által előállított gyöngyökből készül. Jellemzője, hogy magas a kalciumtartalma, a weboldala szerint pedig ezen kívül aminosavakat, például aszparaginsavat, glutaminsavat, glicint, alanint, prolint és taurint tartalmaz, illetve van benne hozzáadott vas, magnézium, cink, foszfor, réz, mangán, kálium és szelén. Ami a gyártó szerint még inkább kiemeli a sorból, az a porban megtalálható különleges fehérje, a konchiolin, ami elméletileg ösztönzi a szervezet kollagéntermelését. A kollekció kollagén italporból és bőrre pakolásként kenhető gyöngyporból áll, az nem tiszta, hogy ezeknek más-e az összetevőjük, vagy hogy gyakorlatilag ugyanazt lehet belsőleg fogyasztani, amit külsőleg a bőrre reklámoznak.

„A kollagén egy olyan fehérje, ami az emberi szervezetben nagy mennyiségben jelen van – mondta a Telexnek Csupor Dezső szakgyógyszerész, a PirulaKalauz.hu főszerkesztője. – A kötőszöveteket legnagyobb mennyiségben ez alkotja, a különleges pedig az benne, hogy nagyon jól megköti a vizet. De ez az oka annak is, hogy a kötőszövetek rugalmasságát a kollagén adja, ez biztosítja, hogy a szövetekben sok víz legyen. A kollagén mennyisége, szerkezete az életkor előrehaladtával változik, a vízmegkötő képessége csökken, emiatt csökken a bőr rugalmassága is, és ráncosodni kezd. Ez az oka annak is, hogy különböző kozmetikumok próbálják pótolni ezt a kollagént a bőrben. Mivel a kollagén az ásványi anyagokat is megköti, nem meglepő, hogy nagy mennyiségben található meg a csont szilárd állományában is.”

Csakhogy ez nem olyan egyszerű: nem mindig hatékony, ha külsőleg vagy akár belsőleg extra kollagént viszünk be a szervezetbe. „Ez elég nagy fehérje, azaz hosszú fehérjelánc, ezért nem szívódik fel. Ha ezt a láncot felaprítják, akkor lehet hasznos, de ez nem úgy működik, hogy amit megeszünk vagy magunkra kenünk, az azonnal beépül, és megfiatalodik a bőrünk. Az viszont igaz, hogy ha az ember szájon át sok kollagént fogyaszt, annak lehet némi hatása a kollagénszintézisre, tehát a szervezet több kollagént állíthat tőle elő. A bevitt kollagén ugyanis aminosavakra bomlik, majd a felszívódott aminosavak, vagyis a kollagén építőelemei nagyobb mennyiségben lesznek jelen a szervezetben, így nagyobb arányban fog képződni a kollagén is.”

Fontos azonban, hogy nemcsak táplálékkiegészítőkből lehet bevinni ezt a fehérjét, a húslevesben és a kocsonyában is megtalálható például.

De mi a helyzet akkor a gyöngyporral és a konchiolinnal?

„A gyöngypornak kétféle összetevője van: jelentős mennyiségű ásványi anyagon kívül fehérjét is tartalmaz. A pornak viszonylag magas a kalciumtartalma, de ez nem meglepő, az összes osztriga, kagyló külső váza és az általuk kiválasztott gyöngy is főleg kalciumból épül fel. A termék kalciumtartalma nagyjából 20 százalék, ez egészen jelentős mennyiség. A fehérjék között pedig ott a konchiolin is” – mondta Csuport Dezső.

A konchiolin nem kollagén jellegű fehérje, viszont az elmúlt években készültek kutatások, amelyek kimutatták: fokozza a fibroblasztok működését. Ezek viszont kollagéntermelő sejtek a bőrben. „Ezt csak laboratóriumi körülmények között igazolták, de ez az alapja annak, hogy a konchiolint most ennyire felkapták. A másik oka az, hogy más kutatásokban kimutatták a gyöngykivonat sebgyógyulást elősegítő hatását” – mondta Csupor, de felhívta a figyelmet arra is: ezt is laboratóriumi körülmények között, azaz nem emberes kísérletekben tesztelték.

„Egyelőre nem eldöntött, hogy a sebgyógyulást elősegítő hatást végül is a fehérjetartalom idézi elő, vagy pedig a kalciumsók külsőleg alkalmazva.”

Azaz nem is biztos, hogy a szóban forgó terméknél a konchiolin lehet a hatékony, előfordulhat, hogy a kalcium a „csodaszer”.

Fotó: Seven Sekina
Fotó: Seven Sekina

„Ahhoz képest azonban, hogy milyen fantasztikusként mutatják be ezt a fehérjét, a szakirodalomban elvétve van róla vizsgálat – mondta a szakértő. – A hatás egyelőre nem alátámasztott, ráadásul nem is tesztelték emberek részvételével végzett vizsgálatokban.”

Ennek megfelelően nem is lehetne úgy reklámozni a terméket, ahogy azt teszik.

Ugyan a bejelentett étrend-kiegészítők listáján megtalálható az S7 gyöngypor, a weboldalon a hatóanyagokról állított gyógyhatások jogilag sem állják meg a helyüket. Az Európai Uniónak ugyanis van egy listája, ami azt sorolja fel, mely hatóanyagokról milyen hatásokat szabad állítani. „Étrend-kiegészítőre gyógyhatást nem szabad írni, csak úgynevezett egészségre vonatkozó állítást, ezeknek a listája pedig szabályozott. A gyártó tehát nem találhat ki ilyet saját maga, van egy lista, amiből dolgozhat” – mondta Csupor Dezső.

Megnéztük, hogy a Seven Sekina miket állít a termékeiről, és hogy ezek fedik-e az EU által szabályozott listát. A gyöngypor a gyártó szerint

  • bőrfiatalító,
  • gyulladáscsökkentő,
  • ösztönzi a szervezet saját kollagéntermelését,
  • energizál,
  • segíthet a stressz leküzdésében,
  • a sebek, a hegek és a pattanások gyorsabb gyógyulásában,
  • erősíti a bőrt, a hajat és a körmöket,
  • egy ín-, ízület-, csont- és izomvédő készítmény,
  • a teljesítmény növelésére, megelőzésre, illetve a sérülésekből való gyorsabb felépülésre tökéletes.

Nehezíti a helyzetet, hogy az egész honlapon nem egyértelmű, a gyártó mikor gondol a külsőleg, és mikor a belsőleg használható termékre, illetve az sem, hogy az összetevők ugyanazok-e a kettőnél, de feltételezzük, hogy mindezt a szájon át szedhető kollagénporra érti.

Az biztos, hogy az EU szerint a kollagénről nem állítható, hogy javítja az ízületeket, illetve hogy segít megőrizni a bőr feszességét és rugalmasságát. Ezenkívül a hidrolizált kollagénről (ez egy kicsit más eljárással készül, mint ami a gyöngyporban található) nem állítható a lista szerint az, hogy hozzájárul az ízületek jobb működéséhez és mozgékonyságához. A többi előny sem bizonyított azonban: az EU listáján nincs olyan hatás, amire benyújtottak kérelmet, és amit a szabályozó szervezet elfogadott volna.

Tehát a kollagénre az ízületjavító és bőrfeszesítő jelzőt biztosan nem szabad használni étrend-kiegészítők esetében, a többi feltüntetett hatás pedig egyelőre szintén nem elfogadott.

Ha egy étrend-kiegészítőről a gyártó túlzó állítást fogalmaz meg, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézethez (OGYÉI) lehet fordulni: a kormányhivatal lefolytatja a vizsgálatot, és ha jogsértés történik, a 37/2004. ESCSM rendelet megsértése miatt szankcionálja a céget. „Ez általában felszólítást jelent a jogsértés befejezésére. Ha a honlapon például ilyen szerepel, akkor a gyártónak le kell törölnie a jogsértő tartalmat, ha a termékre is rá van írva, akkor a csomagolást is meg kell változtatnia. Ha valaki visszaesik, akkor büntetéseket is szoktak kiszabni.”

A kollagén különböző fajtáinak hatásairól tehát lehet vitatkozni, de annyi biztos: egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy az ebben az adott étrend-kiegészítőben található konchiolin kifejezetten pozitív hatással lenne az emberi szervezetre, a terméket pedig valószínűleg olyan szervezetre gyakorolt hatásokkal reklámozzák, amelyekkel az Európai Unió szabályozása alapján nem szabadna.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!