Megvan a Magyar Nemzeti Múzeum új megbízott főigazgatója

2023. november 9. – 16:00

Megvan a Magyar Nemzeti Múzeum új megbízott főigazgatója
Hammerstein Judit. Fotó: MTI / Mohai Balázs

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzeti Múzeum egy friss konferenciameghívóján már az új megbízott főigazgatójának neve szerepel. Az „A szabadságharc akasztottja, a kiegyezés miniszterelnöke és a monarchia külügyminisztere – Id. gróf Andrássy Gyula élete és pályájacímű rendzevényen márHammerstein Judit mond köszöntőt, mint a múzeum megbízott főigazgatója, írja a 444.

Hammerstein kinevezése nem túl nagy meglepetés, hiszen eddig is ő volt a főigazgató-helyettes, de érdemes róla tudni, hogy régóta a Fidesz megbízható kádere: az első Orbán-kormány idején a kormányfő, majd később a Fidesz–Magyar Polgári Szövetség országgyűlési képviselőcsoportjának sajtófőnöke volt. A második Orbán-kormányban a kultúráért felelős tárca helyettes államtitkáraként, a harmadik Orbán-kormányban pedig a Balassi Intézet főigazgatójaként dolgozott. 2019-2020-ban az Országos Széchényi Könyvtár megbízott főigazgatója volt, emlékeztetett a 444.

Hammersteint a Balassi Intézetből maga Orbán Viktor váltotta le egy határozatban, ez következménye volt annak, hogy a Magyar Idők cikksorozatban bírálta az intézetet azért, mert liberális írókat küldött könyvfesztiválra, és „kiszorította” a konzervatívokat az ilyen rendezvényekről.

Csák János miniszter november 6-án, hétfőn azonnali hatállyal menesztette L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját. A Kulturális és Innovációs Minisztérium tájékoztatása szerint Csák az indoklásában kifejtette, hogy a főigazgató, mivel az intézménytől elvárható jogkövetést elmulasztotta, azt érdemben felhívásra sem teljesítette, olyan magatartást tanúsított, amely a munkaviszonya fenntartását ellehetetlenítette.

A főigazgató menesztése hátterében az LMBTQ-propagandával megvádolt World Press Photo kiállítás körüli ügy állhat, amit Dúró Dóra, a Mi Hazánk országgyűlési képviselője robbantott ki múlt héten.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!