A határértékeket ezerszeresen is meghaladó rákkeltő anyagokat talált a Greenpeace a Duna-parton

2023. november 9. – 12:25

Másolás

Vágólapra másolva

A határértékeket jelentősen, akár százszorosan, ezerszeresen is meghaladó mértékben rákkeltő arzént és benzolt talált a Greenpeace a volt Óbudai Gázgyár melletti Duna-parton vett mintákban, közölte a zöldszervezet. Október közepén a Telexen is megírtuk, hogy a budai Duna-parton, az újpesti vasúti hídtól délre, körülbelül az Óbudai-sziget északi csúcsánál szúrós, büdös szagot sodor a kutyasétáltatók, horgászok orrába a szél, amikor ugyanis olyan extrémen alacsony a Duna vízállása, megindul a volt gázgyár rákkeltő mérgekkel szennyezett talajvize a folyóba. A Greenpeace szerint az eredmények alapján már nem lehet halogatni a kármentesítést.

A szervezet követeli a Duna folyamatos további szennyezésének befejezését is, mert ez az ország egyik fő ivóvíz bázisa.

„A súlyos szennyezést bizonyító vizsgálati eredményekről értesítjük a környezetvédelmi és vízügyi hatóságokat és az illetékes minisztériumokat, továbbá kérjük ezen szervek mielőbbi intézkedését a szennyezés megszüntetése érdekében. Tájékoztattuk a Fővárosi Vízműveket, valamint a kerületi önkormányzatot is a vízpart és a vízbázis szennyeződéséről” – nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője. A mérés eredményei alapján az egyik folyadékminta összes cianid tartalma is meghaladta a talajvíz határértéket, erről itt található részletes táblázat.

A Greenpeace már többször is vizsgálta a szennyezést, és felszólította a hatóságokat, hogy kezdődjön meg a teljes kármentesítés, de azt írják, hogy semmiféle előrelépést nem tapasztaltak, mert többször is elhalasztották a kármentesítés határidejét. Egy 2021-ben elfogadott kormányrendelet alapján a kármentesítés határideje 2022. december 31. lett volna, ezt a határidőt az MVM Next kérésére módosították 2024. december 31-re (egyes részterületek kármentesítésére 2026. április 30-ra), olvasható a Greenpeace közleményében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!