Közel 1500 pedagógus dolgozhat felsőfokú végzettség nélkül a közoktatásban

2023. november 9. – 07:11

Másolás

Vágólapra másolva

Közel 1500 pedagógus dolgozhat úgy a hazai oktatási-nevelési intézményekben, hogy nincs diplomája – írja a Népszava Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára válasza alapján, amit az LMP országgyűlési képviselője, Kanász-Nagy Máté írásbeli kérdésére adott.

Kanász-Nagy arra volt kíváncsi, hányan tanítanak diploma nélkül a magyar közoktatásban. Amire Rétvári azt válaszolta, hogy „a jelenlegi tanévben a pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak mindösszesen 1 százaléka olyan pedagógus, aki nem rendelkezik felsőfokú végzettséggel”.

A Népszava a Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi adatai alapján azt írja, a 2022/2023-as tanévben 147,2 ezer volt a főállású pedagógusok száma, ennek az egy százaléka 1472, tehát nagyjából ennyien lehetnek azok, akik diploma nélkül tanítanak az iskolákban.

Ezt támasztja alá az is, hogy Rétvári a válaszában azt is írta, szeptemberben a pedagógusok 1 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem lép az új életpályatörvény (amit a tiltakozók csak státusztörvénynek neveznek) hatálya alá. Október elején ennél is pontosabban fogalmazott, akkor azt mondta „összesen 1205 pedagógus, nagyjából egy százalék nyilatkozott” így. Mostani válaszában hozzátette, hogy szeptember 16. óta 460 új pedagógus kezdhette meg a munkát állami iskolában.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, Totyik Tamás a Népszavának azt mondta, helytálló lehet az 1500 körüli szám, és bár az egy százalék alacsonynak tűnhet, szerinte „a rendszerváltás óta sosem voltak ennyien, akik diploma nélkül pedagógusokként dolgozhattak oktatási-nevelési intézményekben”.

De hogy taníthatnak pedagógusok diploma nélkül?

A vonatkozó törvények szerint óvodapedagógus és testnevelő tanár munkakörben, valamint a szakiskolai oktatásban szakmai tanár, szakoktató, gyakorlati oktató munkakörökben van lehetőség a munkakör felsőfokú végzettség nélküli betöltésére.

Emellett a tanárképzésben és a tanítóképzésben részt vevő végzős – tehát még felsőfokú végzettség nélküli – hallgatókat is lehet szakmai gyakorlat címén óraadóként, felügyelet mellett alkalmazni.

2024. január 1-jétől pedig az új pedagógustörvény azt is lehetővé teszi majd, hogy az utolsó éves tanárhallgatókat ne csak szakmai gyakorlat keretében, hanem legfeljebb egyéves időszakra szóló, határozott idejű megbízási szerződéssel is lehessen óraadóként alkalmazni. Ebben az esetben a szaktanári vagy mentortanári felügyeletet már elő sem írja a törvény.

A Népszavának Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője azt mondta, „egyre gyakoribbá vált az utóbbi egy-két évben, hogy végzős tanárszakos hallgatók tartanak meg tanórákat, a törvényi előírással ellentétben nem egyszer felügyelet nélkül”, sőt olyan esetről is tud, amikor nem végzős, hanem alsóbb évfolyamokon tanuló egyetemistákat is bevontak az oktatásba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!