Taps és nevetés: hallgatói fórumon magyarázta a Corvinus rektora Ádám Zoltán kirúgását

2023. november 8. – 23:16

Másolás

Vágólapra másolva

Hallgatói fórumot tartottak szerda este a Budapesti Corvinus Egyetemen a Hallgatói Önkormányzat és még több mint húsz diákszervezet szervezésében, amelynek témája Ádám Zoltán, az egyetem vezetői ellen etikai eljárást kezdeményező oktató kirúgása volt. Az eseményen Szabó Lajos megbízott rektor és Toronyai Gábor, az egyetem oktatója és szakszervezeti vezetője válaszolt a hallgatók és oktatók kérdéseire a témában.

A fórum nem volt sajtónyilvános, de az eseményen részt vevő forrásaink szerint viszonylag sokan voltak, majdnem megtelt a Corvinus nagyelőadója. A fórumról az egyetem kommunikációs osztálya is közölt összefoglalót. Forrásaink szerint Toronyai Gábor azt hangsúlyozta, hogy az egyetem vezetése hibát követett el, amikor pár el nem küldött email miatt elbocsátották az egyetemen etikai vizsgálatot indító oktatót, mert tudniuk kellett volna, hogy ez az ügy hogyan csapódik majd le a sajtóban, és kárt okoz majd a Corvinus megítélésének. A szakszervezeti vezető arról is beszélt, hogy már nem lehet egyetemi autonómiáról beszélni a Corvinuson, ezért új intézményeket kellene létrehozni az autonómia és az egyetem integritásának védelmére.

Hallgatói fórum a Corvinuson – Fotó: Olvasónk
Hallgatói fórum a Corvinuson – Fotó: Olvasónk

Ahogy korábban írtuk, Toronyai az egyetem keddi szenátusi ülésén kezdeményezte is, hogy szavazzanak ilyen bizottságok létrehozásáról, de ebben Szabó Lajos megbízott rektor szerint nem a szenátus az illetékes. Mint mondta, most a hallgatókon a sor, hogy hallassák a hangjukat az ügyben, mert az egyetem megbecsülésén esett csorba az ő diplomájuk értékére is hatással lehet.

Úgy tudjuk, Szabó Lajos beszédében és válaszaiban is részletekbe menően beszélt az etikai és szabálytalansági eljárásról. Egyik forrásunk megfogalmazása szerint a megbízott rektor a klasszikus válságkommunikációs stratégiát követte azzal, hogy az eset minél kisebb technikai részleteire terelte a szót Ádám Zoltán kirúgásával kapcsolatban. Arról beszélt például, hogy hány helyre kell az oktatóknak feltölteniük a tantárgyi adatlapokat, vagy hogy milyen különböző százalékszámításokat végeztek a kérdéses hallgató beadandóinak értékelése során. Szabó Lajos az ügy technikai részletei mellett arról is beszélt, hogy Ádám Zoltán saját politikai haszonszerzésére akarja felhasználni az ügyet, utalva a HVG Ádám Zoltánnal készült, csütörtöki lapszámában megjelent interjújára, amelynek előzetese szerint Ádám esetleges jövőbeni politikai szerepvállalásáról is beszélt a lapnak.

Szabó Lajos és Toronyai Gábor a Corvinus fórumán – Fotó: Olvasónk
Szabó Lajos és Toronyai Gábor a Corvinus fórumán – Fotó: Olvasónk

Bár a Corvinus keddi szenátusi ülése előtt oktatók transzparensekkel várták az egyetem vezetését, úgy tudjuk a résztvevőktől, hogy a keddi fórumon ilyesmit nem lehetett tapasztalni. A fórumon a hallgatók kérdéseiket egy online felületen tehették fel, amit egy moderátor olvasott be, és forrásaink szerint a szerda esti eseményen véleményüket legfeljebb tapssal és néha nevetéssel fejezték ki. Nagy derültség fogadta például azt, amikor a megbízott rektor arra a kérdésre, hogy hogyan lehetne helyrehozni az egyetem reputációját, azt mondta: nem kell a sajtóhoz rohangálni, és akkor nem kerülnek ki negatív hírek az egyetemről. Úgy tudjuk, taps leginkább Toronyai válaszait kísérte.

Mint megírtuk, azonnali hatállyal elbocsátotta a Corvinus egyetem Ádám Zoltánt, aki idén év elején etikai vizsgálatokat kezdeményezett azután, hogy egy befolyásos családból származó hallgató annak ellenére vizsgázhatott le (a többiektől elkülönítve, egy kifejezetten neki készített vizsgasor alapján) az egyik tantárgyból, hogy előzőleg nem teljesítette a félév során előírt tantárgyi követelményeket. Az egyetem azzal indokolta az elbocsátását, hogy Ádám nem működött együtt a kérdéses vizsga körüli szabálytalanságokat kivizsgáló eljárással, többszöri felszólításra sem küldött el emaileket, amelyeket kért tőle az eljárást lefolytató kancellár, ezzel hátráltatta a vizsgálatot. Ádám ezt vitatja, szerinte együttműködő volt.

Erről és az etikai eljárásról a Telex Téma című podcastjának legutóbbi adásában beszélt részletesebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!