Rétvári Bence a kórházi fertőzésekről: Minden kórházi ellátás valamilyen kockázattal jár

2023. november 7. – 11:40

Másolás

Vágólapra másolva

A Direkt36 Telexen publikált kórházi fertőzésekről szóló sorozata után az intézményekben terjedő infekciókról kérdezett a keddi parlamenti ülésnap napirend előtti megszólalásában az MSZP-s Gurmai Zita. Arra volt kíváncsi, hogy miért nem teszi közzé a kormány azt a kimutatást, amelyből intézményekre lebontva meg lehetne tudni a kórházi fertőzések számát.

Gurmai hangsúlyozta, hogy a helyzet rossz, és véleménye szerint a kormány nem a kórházi fertőzések magas számától fél, nem attól, hogy sok ezren meghalnak, hanem attól, nehogy megtudja a közvélemény, milyen drámai a helyzet a kórházakban. Ez egy cinikus, embertelen, életveszélyes struccpolitika – jegyezte meg.

Válaszul Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára közölte,

minden kórházi ellátás valamilyen kockázattal jár, közös cél, hogy minél kisebbek legyenek a kockázatok.

Ezután azzal folytatta, hogy az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szerint Magyarországnál rosszabb a kórházi fertőzések aránya egyebek mellett Luxemburgban, Norvégiában, Franciaországban. Majd kifogásolta az MTI szerint, hogy a képviselő szerint ha valamit leírnak „egy Soros György által finanszírozott portálon”, az szakmai, de az, amit az európai járványügyi központ mond, az valótlan. Rétvári szerint egyébként senki semmilyen adatot nem titkol, az adatokat nyilvánosságra hozza a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ.

A Direkt36 cikksorozatának első részében bemutatta, miként igyekszik a politika a megoldás keresése helyett inkább titkolni a bajt, a második részben pedig megírta, hogy az egyes kórházak hogyan teljesítenek egymáshoz képest a kórházi fertőzések kezelésében. Ahhoz, hogy megértsük, a kórházak szintjén milyen problémák összeadódása okozza, hogy érdemi javulás helyett inkább csak romlik a helyzet, a Direkt36 az elmúlt hónapokban több tucat interjút és háttérbeszélgetést is készített egészségügyi dolgozókkal – ápolókkal, takarítókkal, orvosokkal, higiénikusokkal (hivatalos nevükön infekciókontroll-szakemberekkel), valamint kórházi vezetőkkel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!