Arató: Ma már megengedheti magának egy fideszes milliárdos, hogy a távoli és egzotikus Szegedre is helikopterrel utazzon

2023. november 6. – 15:37

Másolás

Vágólapra másolva

„Soha nem volt olyan jó ebben az országban a fideszes milliárdosoknak, a kormányközeli oligarcháknak vagy a multinacionális nagyvállalatok, mint napjainkban” – jelentette ki napirend előtti felszólalásában Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője hétfő délután a parlamentben.

Szerinte soha nem voltak a gazdagok olyan gazdagok, mint ma. Ha valaki új luxusjachtra, nagyobb kastélyra vagy nagyobb teljesítményű helikopterre vágyik, könnyebben teheti meg ma, mint korábban. „Vége van azoknak az időknek, amikor a világ legdrágább üdülőhelyein a luxusrepülőtől a luxusnyaralóba egy luxusautón kellett zötyögni. Ma már megengedheti magának egy fideszes milliárdos, hogy akár minden luxusnyaralóhelyen legyen egy hétvégi helikoptere, vagy hogy éppen a távoli és egzotikus Szegedre is helikopterrel utazzon” – mondta a DK képviselője Mészáros Lőrinc és Várkonyi Andrea szegedi helikopteres útjáról.

A kormány Arató szerint fényűző életet teremtett a fideszes milliárdosoknak, és a magyar nép is támogatja ebben az oligarchákat „Európa legnagyobb inflációjával, legnagyobb élelmiszer-drágulásával, legnagyobb gázáremelésével és legmagasabb áfájával”.

Miért nincs tájékoztatókampány, óriásplakátok, nemzeti konzultáció arról, hogy a magyar vagyon egyharmada a leggazdagabb egy százalék kezében van? – kérdezte a kormányt Arató. A DK képviselője szerint azzal is el lehetne büszkélkedni, hogy a reálbérek és reálnyugdíjak csökkenése mellett Magyarországon érték el a legmagasabb profitot a multik az Európai Unióban. „Miért nem mondják el, hogy mi mindent értek el a forintgyengítéssel, az orbáni inflációval, a folyamatos áremelésekkel, a hétszeres rezsiemeléssel, a kata eltörlésével, a reálbér csökkentéssel, a reálnyugdíj csökkentéssel, és a többi megszorítással?” – sorolta Arató.

A terv szerinte sikerült,

„önök létrehozták a magyar történelem leggazdagabb milliárdos elitjét.”

Felszólalása végén azt mondta, hogy a DK a magyar dolgozók, nyugdíjasok és családok oldalán áll, és nem az oligarchák, a fideszes elit és a milliárdos nagyvállalatok mellett. Azért készül Dobrev Klára vezetésével a DK-s árnyékkormány szociáldemokrata fordulatra Arató szerint, mert nem fogadják el, hogy „az Orbán-rendszer egy szűk milliárdos elitre és a hónapról hónapra élő és gürcölő milliókra szakította szét a magyar társadalmat.”

A kormány nevében Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára kezdte egy alapos gyurcsányozással a válaszát. Három kérdést tett fel a DK képviselőjének:

  • Az ön pártelnöke nem egy elkobzott luxusvillában él?
  • A pártelnöke nem véletlenül a privatizációk alatt és a privatizációkból gazdagodott meg?
  • Nem Gyurcsány Ferenc vett ki százmilliókat „sok-sok évvel a sunyi privatizációk” után a privatizált cégekből osztalékként?

„Kérem, járjon utána, amikor legközelebb tanácskoznak az Apró-villában” – javasolta Aratónak Dömötör.

A gazdasági nehézségeket az államtitkár szerint hiába próbálják a magyar kormány nyakába varrni, egész Európa rég nem látott válsághalmazzal néz szembe a hibás brüsszeli döntések és szankciók miatt. Azt is mondta, hogy az ellenzék nem segítette a kormány gazdasági intézkedéseit. „Nagy türelemmel várjuk annak a bármilyen baloldali erőnek az eljövetelét, amelynek a politikája nem megszorításokról, adóemelésekről és jól működő, meglévő programok leépítéséről szól. Egyelőre nyomát sem látjuk ilyen politikai erőnek a baloldalon, és hírét sem halljuk. Csak egy dolgot tudunk: önök biztosan nem azok, akikre várunk.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!