„Hóhér” – piros szalagra firkált felirattal ragasztották le Kádár János sírját

2023. november 4. – 17:37

Másolás

Vágólapra másolva

Ismeretlenek piros ragasztószalaggal fedték le Kádár János nevét a néhai kommunista politikus síremlékén, és a „hóhér” feliratot firkálták rá, valószínűleg filctollal. Erről egy olvasónk küldött képeket. A helyszínen tartózkodó kollégánk szerint legkésőbb délután fél ötre eltávolították a feliratot.

Fotó: Olvasónk
Fotó: Olvasónk

Az akciót az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének hatvanhetedik évfordulójára időzítették. Kádár Jánosnak meghatározó szerepe volt a forradalom utáni megtorlásokban. Több száz embert végeztek ki, és több ezer embert börtönöztek be a Kádár-diktatúra első éveiben.

Fotó: Olvasónk
Fotó: Olvasónk

Apró Antal nevét a „pribék” szóval fedték le a budapesti Farkasréti temetőben lévő sírhelyen. Őt a forradalom kitörésének éjszakáján a Magyar Dolgozók Pártja Katonai Bizottságának tagjává választották. Másnap egy belső utasításban „fasiszta csőcseléknek” nevezte a forradalomban résztvevőket.

Fotó: Olvasónk
Fotó: Olvasónk

Az 1956-os forradalmat az elmúlt hatvanhét évben és főleg a rendszerváltás előtt rengetegféleképpen értelmezték. Volt hitlerfasiszta felkelés, népfelkelés, ellenforradalom, pogrom és szabadságharc is, attól függően, éppen kinek milyen érdeke fűződött hozzá. Ungváry Krisztián történész egy áprilisi előadásban végigvette a különböző korszakok különböző üzeneteit 1956-tal kapcsolatban.

Fotó: Olvasónk
Fotó: Olvasónk

Apró Antal nevét az elmúlt években a leggyakrabban unokája, Dobrev Klára politikai pályájának felívelésekor emlegették riválisai. A DK árnyék-miniszterelnöke szombaton a Facebookon emlékezett meg a gyásznapról. Azt írta: „67 évvel ezelőtt a mai napon szállta meg a szovjet hadsereg Magyarországot, hogy brutális kíméletlenséggel leverje a magyarok szabadság iránti vágyát. Moszkva mindig nehezen viselte más népek függetlenségi törekvéseit, ezt láttuk 1956-ban, 1968-ban és ezt látjuk ma is. Emlékezzünk, gyászoljunk és ne feledjük el soha!”

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!