Fidesz: Ma azokra emlékezünk, akik nem féltek szembeszállni a szovjet tankokkal

2023. november 4. – 10:29

Másolás

Vágólapra másolva

Az 1956-os forradalom leverésének gyásznapjára emlékezők sorát Orbán Viktor nyitotta meg szombaton: egy fekete-fehér archív fotót posztolt, amin a Parlament előtti tankok és emberek láthatóak. A Facebookon és Instagramon megosztott fényképen felirat: „Gloria Victis” (azaz Dicsőség a legyőzötteknek!), a hozzáfűzött szöveg rövid: „November 4. Nemzeti gyásznap”.

A Fidesz közösségi oldalán kicsit hosszabb a szöveg, ami az orosz–ukrán háború idején egy kicsit áthallásos is, de biztos, hogy nem szándékosan: „Az 1956-os forradalom leverésének gyásznapján azokra emlékezünk, akik nem féltek szembeszállni a szovjet tankokkal.” Itt is egy fekete-fehér archív fotó kíséri a szöveget, amin egy tank látható a budapesti utcán.

A KDNP is az archív fotó + szöveg felállást választotta a közösségi oldalán, kicsit több érzelmi elemmel: „1956. november 4-én a szovjet csapatok vérbe fojtották a magyar forradalmat. A nemzeti gyásznapon emlékezzünk a mártírokra és a megtorlás áldozataira! Tisztelet a hősöknek!” – írják.

Az ellenzéknél Dobrev Klára és az LMP ébredt legkorábban. A DK EP-képviselője a közösségi oldalán árnyékkormányos stemplivel és „November 4. az emlékezés napja” felirattal ellátott fotót posztolt, hozzáfűzött aktuálpolitikai kitekintéssel, miszerint „Moszkva mindig nehezen viselte más népek függetlenségi törekvéseit, ezt láttuk 1956-ban, 1968-ban és ezt látjuk ma is.”

Az LMP a konzervatív közlemény formához nyúlt, amiben többek között azt írják, hogy „az 1956-os forradalom legfontosabb üzenete az, hogy csak saját magunk tudjuk kivívni a szabadságunkat. A történelem mindig a bátrakat igazolja, és az '56-os hősök példáját követve ma is fel kell vállalnunk a harcot azokért az értékekért, amelyekben hiszünk.”

A virtuális megemlékezések mellett a gyásznapi ceremónia sem maradt el: szombat délelőtt katonai tiszteletadás mellett, Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese jelenlétében ünnepélyesen felvonták, majd félárbócra engedték a nemzeti lobogót a nemzeti gyásznapon, az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének, a szovjet csapatok bevonulásának évfordulóján az Országház előtti Kossuth Lajos téren.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!