Meggyilkolt és feldarabolt egy tinilányt 15 évvel ezelőtt, majdnem megúszta, de most letartóztatták

Legfontosabb

2023. november 2. – 13:43

Meggyilkolt és feldarabolt egy tinilányt 15 évvel ezelőtt, majdnem megúszta, de most letartóztatták
Gál Kristóf, az ORFK szóvivője és Petőfi Attila rendőr vezérőrnagy a sajtótájékoztatón – Fotó: Police.hu

Másolás

Vágólapra másolva

Egy 2008-as eltűnési ügy döglött aktáját vette elő idén a rendőrség, és sikerrel jártak: kiderült, hogy a 15 évvel ezelőtt Budapesten eltűnt, akkor 17 éves Erikát testvére ölte meg és darabolta fel, mert az nem akart prostituált lenni. A tettes buszvezetőként dolgozott Budapesten, de már letartóztatásban van. Több helyen rejtette el testvére maradványait.

„Sikerről beszélhetünk, de ezek emberi tragédiák” – mondta a csütörtök délutáni sajtótájékoztatón Petőfi Attila rendőr vezérőrnagy, aki beszámolt az ügy részleteiről. A meggyilkolt fiatal lány, Erika 2008-ban Szegeden élt, a Krúdy Gyula szakközépiskola tanulója volt. A szüleivel lakott, akiknek három gyerekük volt. Egyik testvére intézetbe került, egy másik testvére pedig kikerült a családból.

Édesanyja vasszigorral nevelte Erikát, a tinédzserlány többször szóvá tette, hogy ha nagykorú lesz, elhagyja családját. 2008-ban Erika testvére, János meglátogatta a családot élettársával, Hajnalkával és kislányukkal. 2008. október 13-án reggel mentek fel Budapestre négyen: János, az élettársa, az egyéves kisgyerekük és János később megölt testvére, Erika.

Erikát ezután nem érték el a szülei. Hiába hívták fel őt, a lány nem szólt bele a telefonba. Az édesanyja bejelentést tett az eltűnéséről, a következő hetekben a rendőrök elkezdték keresni őt. Teltek-múltak a hetek és hónapok, de a lány nem adott magáról életjelet.

Aztán eltelt 15 év.

Megölte és feldarabolta a testvérét, mert az nem akart prostituált lenni

A rendőrök idén elővették a döglött aktát, szeptemberben újra átbeszélték a rendelkezésre álló információkat, különösen a lány utolsó napjait. Ennyi idő távlatában azt is végiggondolták, kinek állhatott érdekében a megölése.

Múlt csütörtökön Erika János nevű testvérét és annak élettársát, Hajnalkát újra kikérdezték. Ők újra elmesélték a már eddig ismert hamis történetüket, hogy vonattal Szegedről Budapestre mentek, ahol aztán Erika eltűnt, azóta nem hallottak róla. Ezután a rendőrök külön-külön is kihallgatták Jánost és Hajnalkát, a nőtől így megtudták: János ölte meg Erikát.

Mint kiderült, János 2008-ban egy másik ügy miatt körözés alatt állt, ő emiatt nem igazán lépett az utcára a XVI. kerületi albérletükből. A 17 éves Erika sem mutatkozott az utcán, mert őt pedig eltűntként keresték. János prostitúcióra próbálta kényszeríteni a lányt, így akart pénzhez jutni, de a tinédzser nem volt hajlandó belemenni ilyesmibe. 2009 elején János újra prostitúcióra próbálta rábírni Erikát, de a 17 éves lány továbbra is ellenállt ennek.

Ekkor János nagyon megverte testvérét, „a fejét többször az aljzatba verte”. A lány belehalt a verésbe. János ekkor elhatározta, hogy elrejti a holttestet. Ehhez a Tescóban vett késeket, illetve húsdarálót is beszerzett, és nekilátott a holttest feldarabolásának otthon, az albérlet egyik szobájában.

Erika holttestének egy részét sikerült feldarabolnia, de a lány testének egyes darabjait a lakásban tárolta még hetekig. Költözésekkor is magával vitte, aztán az ország több pontján rejtette el.

János élettársa, Hajnalka begyógyszerezte magát, amikor János darabolta a holttestet, és az ezzel járó hanghatások miatt a kisgyerekük fülét is bedugta. A rendőrök Hajnalkát tanúként hallgatták meg, és kimentek vele az egykori albérletükbe is, ahol az eset történt, ott mesélte el Hajnalka a történteket.

János most már majdnem 40 éves, buszsofőrként dolgozott letartóztatásáig. Megtagadta a vallomástételt, a gyanúsítás ellen panasszal élt. A rendőrök attól tartottak, hogy megpróbálhatja befolyásolni a tanúként kihallgatott Hajnalkát, ezért letartóztatták Jánost. A nyomozás további részét a BRFK végzi.

A rendőrség jelenleg 930-nál több eltűnt felnőtt embert tart nyilván.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!